Mi-am propus sa incep un mic serial, despre diverse subiecte din IT explicate pe intelesul umanistilor. Va dati seama ca si eu recompilez chestii de pe alte site-uri ca nu-s enciclopedie asa ca nu ma acuzati de originalitate, dar o sa-mi faca bine sa le recapitulez si poate ne distram impreuna.
Episodul chilot: Big bang-ul sistemului binar
Oricat de moderne sunt calculatoarele, baza lor, sistemul binar, este veche de cand lumea, primele referinte la un sistem cu doua stari (adevarat, fals) se gasesc inca din antichitate cand un nene indian Pingala s-a saturat sa cante din flaut cobrei fara nici o noima si a inceput sa-si faca ganduri despre modul cum se unduieste respectivul sarpe pe muzica. De acolo a iesit un tratat de toata frumusetea despre sistemul de versificatie, silabe scurte (0) si silabe lungi (1). Probabil silabele scurte erau folosite cand sarpele dadea rateuri iar cele lungi cand isi atingea tinta.
In secolul XVI, Bacon. Francis Bacon, a dezvoltat un sistem de codificare a literelor din alfabet folosind doua stari (bat clopotele Mitica? nu bat, sefu! Deci zero). Presupun ca avea chestii de ascuns, o contabilitate dubla, ceva...cine si-ar fi imaginat ca sirul de serpisori este o factura de compensare manarita. Sau poate s-a saturat ca Shakespeare sa-i tot fure ideile.
Neamtul Leibnitz a fost primul care, tot cam in acele vremuri, a asignat simbolurile moderne 0 si 1 sistemului binar. Opera in care teoretizeaza acest lucru, fiti atenti ca e tare - asta e neamt da? - se numeste "Explication de l'Arithmétique Binaire" si probabil ii era greu sa scrie chestii stiintifice in germana, hartia si cerneala erau scumpe si cuvintele in germana kilometrice (Stellenwertsystem anyone?).
Tot un englez, George Boole, pt care mexicanii de la Los Apson aveau un mare respect concretizat in hitul anilor 60 Bule Bule, a publicat o lucrare fundamentala despre un sistem logic ce avea sa-i poarte numele - sistemul boolean, fals denumit de catre anumiti profi de informatica sistemul boulean.
Dar tata IT-ului a fost un american, Claude Shannon, care a decedat de abia prin 2001 la venerabila varsta de 85 ani. Pentru ca era un mare fan al Romaniei, s-a gandit sa marcheze centenarul revolutiei pashoptiste prin lucrarea Teoria matematică a comunicaţiilor. In ea arata cum comutatoarele electrice poti fi aranjate in asa fel incat sa rezolve probleme de logica, folosind algebra booleana. Mai mult, nenea a dezvoltat impreuna cu alti prieteni matematicieni metode din teoria jocurilor care i-au permis sa-si petreaca weekendurile in Las Vegas si sa castige sume mari de bani la ruleta si blackjack iar mai incolo la bursa.
Atentie! urmatorul paragraf nu e recomandat minorilor, gravidelor si cardiacilor:
Numerele, baza oricarei informatii, sunt codificate in sistemul binar printr-o metoda simpla: 0 este 0, 1 este 1, 2 este 10, 3 este 11. Observati ca trebuie tot mai multe cifre pe masura ce creste numarul ales a fi codificat. Fiecare cifra 1/0 este un bit. Un grup de 8 biti sunt denumiti byte, cu valoarea maxima care poate fi reprezentata 255. Un grup de 4 biti, are valoarea maxima 15 iar pt a fi mai usor de manipulat informatia si pentru a nu scrie de nebun 4 cifre se foloseste si sistemul hexazecimal, unde 10 = A, 11 = B ... 15 = F. Deci 255 ar fi FF.
Pasajul anterior n-a fost foarte amuzant, sper ca nu ati adormit. Dati repede pe Acasa Tv, delectati-va cu o telenovela pt cateva minute si o sa va simtiti ca un om normal din nou. Despre Kilobytes, Megabytes si Petabytes va las pe voi sa descifrati. Daca chiar va intereseaza bagati niste commenturi si va lamuresc, dar presimt ca nu e cazul.
In concluzie, trebuie sa retineti ca: nu e bine sa bagati mana in priza; uscatorul de par in apa - decat daca este o persoana foarte draga acolo si stiti sigur ca sunteti in testament; informaticianul de serviciu e si el om - desi nu pare; iar daca n-ati inteles aproape nimic in afara de las vegas nu incercati sa instalati windows-ul singur(a).
Doamne apără și păzește!!! Ce scrie aici dl. Turcu... ți s-o fi luat de la post-ul lui Brylu cum că te-ai fi latinizat după invazie și ai zis că poate ne informatizezi în semn de protest! Nu contest că ești amuzant, și am zîmbit pe sub nas (că mustăți nu-mi las încă) pentru ca în final să îmi ajungă gura pînă la urechi dar please, nu vreau sa descifrez nimic despre kilobytes, megabytes si petabytes... Sînt de felul meu atehnică sau tehnicofobă, și azi am încercat de vreo 10 ori pe puțin să îmi fac cont pe blogfest să votez hambarul... și cînd în sfîrșit am reușit... nu se putea vota. Whatever... trăim... informatizăm... dar mai cu milă!
RăspundețiȘtergere