Umblând prin lume pe la proiecte am constatat că un sistem software integrat este fără dubiu un mare pas înainte pentru orice firmă dar poate cauza și probleme, unele ce țin de moralitate. De exemplu:
1. firma A își stoca informațiile despre producție în niște fișiere Excel, iar cineva muta informația dintr-unul în altul și o agrega în diverse forme pentru diverse departamente. Având un sistem integrat, munca asta a devenit inutilă, toate datele sunt centralizate și pot fi prezentate în orice formă se dorește. Așadar respectiva persoană și-a redus considerabil volumul de muncă. Ce face firma? O dă afară sau îi oferă alte responsabilități?
2. firma B își instalează un software integrat care să urmărească productivitatea angajaților. Mașinile trimit numărul de cicluri executate sau codul erorii atunci când stau. Cu acest sistem, managerul poate să vadă cât la sută din timp se muncește efectiv și care sunt angajații delăsători sau performanți. Pentru a spori productivitatea muncii se decide să-i avertizeze pe cei mai slabi iar dacă după o lună de zile nu își îmbunătățesc performanțele o să-i dea afară pe cei mai slabi pentru a da un exemplu.
3. firma C, dintr-o republică est europeană, este cumpărată de o firmă dintr-un stat avansat tehnologic, care se decide să o modernizeze și să implementeze același sistem pe care îl folosesc și ei. Totul bine și frumos, dar vechii angajați sunt terifiați că nu înteleg noul program, o să le fie greu să se adapteze iar într-un final o să fie concediați.
Ca inginer IT tot ce pot să fac e să fiu sigur că-mi execut corect treaba, ca de exemplu, muncitorii de la punctul 2 să nu fie dați afară din cauza unui bug în program , dar câteodată toate aceste probleme te pun pe gânduri, nu e plăcut să știi că ai pus umărul la nefericirea cuiva, chiar dacă decizia finală e cauzată de propria incompetență a respectivului. Bineînțeles, nu în fiecare caz o să se întâmple o dramă, managerii sunt și ei oameni și nu judecă totul fără o umbră de emoție dar toate aceste probleme îți oferă o altă perspectivă a muncii pe care o faci.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.