Am auzit într-una din zilele săptămânii trecute la matinalul de la Radio Guerrilla povestindu-se despre documentarul ”The Elegant Universe” și am zis că e cazul să învestesc 3 ore din viață și să-l văd și eu, să mă lămuresc cu ce se mănâncă teoria corzilor (superstring theory). În principiu este vorba de un concept ipotetic foarte greu de demonstrat experimental pentru că se referă la niște unități foarte mici, denumite corzi, pentru că ar avea o formă analoagă acestora și pentru că formulele matematice ale modelului indică faptul că ar fi ”elastice”. Aceste corzi ar sta la baza tuturor lucrurilor iar dacă un atom ar fi de dimensiunea Pământului, o coardă ar avea mărimea unui copac, de aici rezultând și imposibilitatea curentă de a demonstra existența lor.
Avantajul teoriei este dat de faptul că unifică într-o singură formulă legile fizice referitoare la macro-cosmos (teoria relativității a lui Einstein) cu cele referitoare la particulele atomice (legile fizicii cuantice). Macrocosmosul este guvernat de legea gravitației iar fizica cuantică de legile electromagnetismului, forța nucleară slabă și forța nucleară tare, fiecare cu un alt set de formule și reguli. Einstein, în ultima parte a vieții a încercat să găsească formula ”pentru orice” dar nu a mai apucat. O serie de fizicieni teoreticieni a dezvoltat începând cu anii 60 modele succesive ale teoriei corzilor, iar prin anii 80 teoria a început să nu mai fie considerată obscură și să capete recunoaștere și respect. Suntem totuși aproximativ la 100 de ani distanță de a afla dacă este totul doar o terorie filozofică sau un model adevărat.
O chestiune foarte interesantă ce reiese din modelul matematic este necesitatea existenței a 11 dimensiuni. Citez de pe Wikipedia: ”Universul nostru este format din 4 dimensiuni: sus-jos, fata-spate, stanga-dreapta si timpul. Restul, pana la 11 nu le percepem, 6 fiind infasurate iar una le contine pe cele 10. Universul nostru se afla pe o membrana infinita in lungime, dar foarte ingusta. Ciocnirea dintre membrana ce contine universul nostru si cea a unui univers paralel a dus la Big Bang.”
Și acum toți ochii pe CERN, LHC. Experimentul care urmează să aibe loc acolo va răspunde la unele probleme și concepte care stau la baza acestei teorii, nu la adevărul teoriei în sine, dar ar putea fi un mare pas înainte sau unul, dezamăgitor, înapoi. Oricum ar fi, trăim timpuri interesante. Doar să-l repare odată!
Un articol despre subiect și Edward Witten, geniul care a unit cinci variante ale teoriei corzilor într-una singură, M Theory. N-ați auzit de el? E considerat cel mai deștept om în viață:
deja ma doare capu' :(
RăspundețiȘtergereTeoria e superbă! Chiar dacă e doar o teorie filozofică, tot e superbă! Şi, la nivel teoretic, explică tot, de la Big Bang la universuri paralele.
RăspundețiȘtergere