Dacă sunteți filologi vă rog nu citiți postul ăsta, o să vă doară capul. Pe mine mă doare deja.
Problema: la serviciu lucrez pe calculator în Windows, seara stau cu el în brațe în MacOS. Când sunt ieșit în oraș am doar iPhone-ul. Ce pot să fac ca să-mi adaug un eveniment nou în calendar și să-l consult în cel mai comod mod cu putință, să fiu sigur că o să fiu notificat dacă e ceva? De exemplu, o zi de naștere. Sau dacă n-am timp să sincronizez iPhone-ul cu calculatorul.
Am mai avut tentative să fac ceea ce urmează dar atunci programele pe care le folosesc încă nu aveau toate optiunile acestea. Așadar, rezolvarea problemei, doar cu software gratuit:
- un cont Google și un calendar Google - acesta va fi punctul central în care vor ajunge toate datele. Dacă dă Google faliment sau îi pică serverele, am pus-o.
- Clientul meu de email în Windows este Mozilla Thunderbird 3.1, nu folosesc Outlook - încă din perioada tristă când era plin de găuri de securitate. Thunderbird are un add-on, tot de la Mozilla, numit Lightning, care conține funcțiile de calendar. Tot pentru Thunderbird există un alt add-on care permite adăugarea unui calendar Google în Lightning: Provider for Google Calendar. În acest fel clientul de email știe să citească și să scrie evenimente în calendarul Google.
- Pentru că-s un geek, mai am un calendar în Windows: Active Desktop Calendar. Are avantajul că pornește odată cu sistemul și e afișat pe desktop, așa că pot să văd rapid ce evenimente am, chiar și atunci când clientul de email este închis - și câteodată stă închis ca să nu-mi citesc mailurile și să mă enervez. Dezavantaj: calendarul Google e read-only. Excepție: acest soft nu este gratuit.
- iPhone: are aplicația standard Calendar și știe să sincronizeze mailul și calendarul de la Google. Depinzând de setările alese o să facă această sincronizare automat (push), manual sau o să verifice la intervale regulate dacă sunt modificări (fetch). Știe să facă și update, încă nu mi-e clar însă ce o să se întâmple în roaming, când o să fie dezactivat transferul de date prin operatorul de telefonie și nu o să am nici wireless. Probabil o să facă sincronizarea la un moment ulterior. Alternativ, există o aplicație gratuită oferită de Google, cu același nume, din care se poate consulta calendarul web, fără sincronizare.
Urmează să fac sincronizarea și pe MacOS, cu aplicația standard iCal. Încă n-am apucat, dar știu că se poate, așa că o să revin cu un update odată ce am bifat și acest pas.
Momentan sunt încântat, până acum n-a fost totul așa simplu și mi se pare un mare pas înainte în integrarea constelațiilor eterogene folosite în prezent.
Deci domnu' Calin, eu inteleg ca matale detii un bagaj de cunostinte IT cu mult peste medie, bravo tie, dar da-le si bietilor filologi o sansa, dom'le!
RăspundețiȘtergereUite, eu am riscat, am luat preventiv o aspirina, am citit de 3 ori postul şi am ajuns la urmatoarea concluzie: ce simpla e viata cu agenda mea de hartie :))