Doamna Buciu buciumă, tună și fulgeră pe două pagini în numărul de ieri o grămadă de chesti dezlânate, în care titlul se contrazice cu conținutul, logica cu gazetăria și școala de fete cu prefectura.
Exemplu:
Titlul articolulul: Eşti investitor străin? Te luăm în braţe. Eşti român? Descurcă–te!
Concluzia articolului: Companiile străine au plecat, aşadar, pe capete, la vecini, pentru că acolo au găsit facilităţi pentru investiţii. Logic, nu?
Declarația omului de afaceri sibian (deci român) Vonica din același articol: Statul tratează tot mediul de afaceri echidistant. Recitiți titlul ca să vă aduceți aminte despre ce era vorba. Logic, nu?
Pe doamna Buciu o deranjează că străinii primesc facilități, apoi pleacă și închid. Dă exemple de firme internaționale mutate în alte țări din România, dar nu de la Sibiu. Dă exemple de firme sibiene care prosperă. Nu dă exemple de firme străine care au închis în alte părți și s-au mutat în România (Nokia) dar nici exemple de firme străine care au venit la Sibiu și prosperă. Direcția e clară: firmele străine sunt toate rele, firmele locale niște martiri.
Ce mi-a plăcut cel mai mult și cel mai mult: Salariile mari la care speră românii atunci când se angajează la o firmă străină, chiar o multinaţională, rămân doar un vis frumos. De cele mai multe ori, salariile la firmele internaţionale sunt relativ aceleaşi cu cele de la companiile româneşti, uneori chiar mai mici. Explicaţia e una cât se poate de simplă: înainte de a intra pe o piaţă străină, orice companie prospectează terenul, se interesează de salarii şi de dările către stat. A, de aia 90% din ăia foarte buni lucrează la firme străine, că-s niște naivi. Sau, poate, nu cumva firmele locale sunt obligate să plătească și ele mai bine, ca să nu le plece oamenii în locuri mai bune? Nu vine nicio firmă străină ca să plătească salarii vestice dar nici nu plătește minimul pe economie pentru că trebuie să motiveze cumva oamenii ca să-și părăsească locul actual de muncă și să facă performanță.
Sunt curios dacă cei de la agențiile de recrutare sunt de acord cu concluziile stimabilei jurnaliste și cu ce argumente și-a justificat doamna afirmația. Mai mult, am căutat pe net (articolul complet
aici) și rezultale unui studiu sunt:
- salariul mediu brut la o companie integral străină: 2281 ron.
- salariul mediu brut la o companie integral privat autohtonă: 1506 ron.
- citat: cea mai mare pondere a salariilor mici se intalneste in companiile private romanesti, iar cea mai mare pondere a salariilor mari se intalneste in companiile cu capital integral strain
Doamna Buciu se consolează și ea cum poate cu faptul că o să iasă la pensie scriind ode la Tribuna. Și articole comuniste.