Călătorii

plimbări, concedii, delegații

Lucruri serioase

despre unele chestii îmi exprim opinia, ca cercetătorii britanici

Stupid

să facem mișto de tot ce mișcă (stați nemișcați)

Muzică

amator, dar pasionat

vineri, 30 noiembrie 2012

Orarul autobuzelor sibiene pe Google Maps

Eugen și colegii lui de la Omega SD, cei responsabili cu abonamentele electronice la Tursib, au mai făcut ceva util pentru sibieni: au implementat traseele autobuzelor locale în Google Maps. Concret, dacă-i dai punctul de start, punctul de sosire, data și ora, Google Maps îți furnizează cea mai bună rută, inclusiv transferuri între linii și durata călătoriei în diverse variante. Încă un pas către un Sibiu modern! În lucru sunt și alte funcții utile, dar omul nu vrea să se laude cu idei, ci cu produse finisate, așa că o să revin când e cazul.




Ghid de utilizare Transit on Google Maps:

joi, 29 noiembrie 2012

Mihaela Rădulescu - varianta neagră

Din Rock of Ages.


Locuri de văzut in Sibiu, cu ochii minții

În momentul de față, pe lângă centrul istoric, Sibiul se remarcă prin:
- vulcanii noroioși tip ”e-on gaz”;
- triburile băștinașe ”dă-și-mie-un-leu”;
- madanezii de preerie, deal și depresiune;
- casele din curtea altor case;
- tigrul de la zoo. Oh, wait...

Însă, dacă ai crescut aici, îți aduci aminte cu plăcere de alte ”landmark-uri”:
- terasele Naf Naf și Budi Bar;
- discoteca din Păltiniș, de 1 Decembrie, când ai dormit cu alte două persoane în pat și nu te-ai descălțat tot weekendul;
- băncile din parcuri, seara, când încă cineva mai ieșea cu chitara;
- curtea liceului Gh Lazăr, teritoriu sub asediul pungilor de apă aruncate de la ferestrele toaletelor;
- Doma'r - atât!
- discotecile de la ”Studenți”, ”pe Casă”, ”BTT”, Elite, Cotton Club, Caro (da, știu, mai sunt câteva);
- sala de sport de pe Rațiu, de dimensiunea a două garsoniere, cu soba de teracotă îmbrăcată în benzi metalice.

Aștept completări :)


miercuri, 28 noiembrie 2012

Prin Central Park (2)

Prima parte aici.

După ce-am terminat vizita la muzee, despre care o să povestesc altă dată, m-am întors în Central Park și am ales o rută ocolitoare spre punctul de plecare. Eram în dreptul lacului intitulat pompos Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, înconjurat de aleea pentru jogging. E drept, priveliștea era superbă:




După vreun kilometru de mers pe alei, am ajuns în zona The Mall, mai interesantă și foarte frumoasă. Pe lângă băncuțe, statui și fântâni are și lacul cu bărci, pustiu și murdar în acest sezon. Poate vă amintiți de Boathouse din diverse filme.



The Mall continuă spre marginea parcului cu o alee largă, pe care toamna o face și mai pitorească:




Prin Central Park (1)

După primii pași în Central Park, făcuți prin intrarea de lângă 5th Avenue/Apple Store, nu mi s-a părut un loc de poveste. Eventual un pic degradat. Plin de veverițe, fără nicio rușine, cam ca în Hyde Park, dar mai numeroase. Din loc în loc, anunțuri ce amintesc că hrănirea animalelor sălbatice e interzisă. 

Aleea trece prin fața micuței grădini zoologice locale. La întoarcere, acolo o să fie un copilaș și tatăl său, primul plângând în hohote că e ora închiderii iar celălalt încercând să-l consoleze. Tot parcul e populat de mămici cu cărucioare, ce și-au scos copiii la plimbare. Sunt și locuri de joacă, îngrădite cu plasă înaltă. Se vede nivelul cartierului și al orașului, majoritatea tinerelor mămici arată ca și când ar fi ieșit de la sală, nu din maternitate. Prin comparație, Atlanta e patria obezității alimentată de junk food.

Mă îndrept spre Muzeul Metropolitan, alintat the Met, uriașa clădire construită pe suprafața parcului. Toate băncile sunt sponsorizate de cineva, au plăcuțe cu dedicație, din câte am văzut nu sunt decât motive plăcute, ca să-ți cadă bine o plimbare:

Din loc în loc, printre copaci, se văd în dreapta clădirile frumoase care străjuiesc bulevardul. Știu că prețul unui apartament acolo se ridică la milioane bune de dolari. Poate într-o altă viață...

Pe un bolovan, un foișor inacesibil din locul unde mă aflu. O fi fost folosit la vreo filmare? Nu-mi aduc aminte locația scenelor din Singur Acasă, dar dacă aș fi interesat de așa ceva, aș putea face un tur cu ghid, pentru că există ”Central Park Movies Tour”. De fapt am descoperit și un film de 10 minute cu scenele turnate aici.

Ajung la Conservatory Water, unul din lacurile parcului. Lângă mine, un grup de doamne ascultă ”ghida” povestind. M-ar interesa ce le zice, dar ar însemna să-mi scot căștile din urechi, plus că ar fi cam creepy, cam ca în bancul cu spionul negru trimis în Rusia. Zâmbesc și-mi văd de drum către Met.


marți, 27 noiembrie 2012

Partea bună a hărților Apple

Știți tot scandalul cu hărțile Apple în iOS6. Știți și că în România sunt doar vreo câteva orașe care au numele străzilor vizibile în aplicația aceasta, restul au doar geometria, de nu poți căuta o adresă, inclusiv în Sibiu. Există însă și o parte pozitivă: sunt vectoriale, adică necesită mai puțin trafic de date pentru a fi descărcate față de cele bitmap, iar din această cauză se ”cachează” în memoria telefonului o bucată mai mare de hartă. 

Exemplu practic: în Manhattan intram din când în când la Starbucks pentru cafea și net gratis, îmi încărcam mailurile și mă uitam pe hartă, pentru orientare. O dată care am avut surpriza să pot naviga în toată zona Central Park fără conexiune la net, pe baza hărții deja descărcată. 

O altă facilitate utilă, deși încă nu e implementată în România, e cea de crowdsourcing, adică culegere de date de la participanții la trafic și marcarea zonelor unde se circulă greu sau încet. Google a implementat-o în hărțile disponibile pe Android, iar acum Apple a adăugat-o în aplicația sa. A fost folositoare atât pe autostrăzile din jurul Atlantei cât și pe podurile din New York.

O alternativă recentă la hărțile Apple vine de la Nokia, care săptămâna trecută a lansat aplicația gratuită HERE Maps în App Store. Se remarcă prin posibilitatea descărcării unei bucăți de hartă (doar una), cu nivel de granularitate diferit în funcție de aria suprafeței alese. Harta Sibiului la nivel de stradă are aproximativ 8MB. Bineînțeles, merge și online. Încă dă rateuri, de dimineață am avut treabă la Petrești, Alba, unde majoritatea străzilor purtau numele de ”strada 7”. În Apple Maps nici n-are sens să cauți Petreștiul...

Jameson Pub București

Fix în buricul târgului, lângă noua parcare de la Universitate, în București, s-a deschis noul club al prietenilor de la Oldies. Și acesta are pereții decorați cu produsele posterland.ro, de data aceasta s-a optat pentru multe tipare de artă de dimensiuni mai mici, care cadrează cu locul. Mai multe detalii și poze găsiți pe Facebook: www.facebook.com/JamesonPubBucuresti




Și dacă tot vorbim de Oldies, trebuie să amintim noua lor aplicație pentru Android și iOS.

luni, 26 noiembrie 2012

John le Carré

Fascinația a început cu remake-ul filmului Tinker, Talor, Soldier, Spy, ceva deosebit în masa de filme  de acțiune recente, cu multă violență neverosimilă, mi-a rămas în minte. Citisem recent vreo trei biografii și eram sătul de genul ăsta de scriitură, îmi trebuia o carte captivantă, ușor de citit în huruitul avionului, care să-mi ocupe timpul în zborul transoceanic. Am căutat, simplu, pe Google, ”cea mai bună carte de spionaj”. Rezultatul a fost John le Carré - The Spy Who Came in from the Cold, așa că am cumpărat-o de pe iTunes, cam toate thrillerele pe care le citisem în ultimii ani erau comparate cu un roman sau altul al lui le Carré, era cazul să citesc ceva și din maestru. A fost într-adevăr bună, nu e perimată, chiar dacă scrisă în 1963, perioada Războiului Rece are fascinația ei, a ajutat și lipsa gadgeturilor tipice James Bond, care acum ar părea desuete, toată acțiunea e un șah crud al unor oameni inteligenți. De fapt toate cărțile lui Carré sunt scrise așa, după ce am terminat în două zile romanul acesta m-am apucat de citit integrala autorului, iar acum, patru cărți mai târziu, la o frecvență de una pe săptămână, pot să zic că e o alegere bună de petrecut serile, la căldură, cu un pahar de vin sau ciocolată caldă în mână. Plus că învăț cuvinte și expresii tipic englezești iar viziunea lui le Carré despre spionaj e rezultatul direct al activării în domeniu, știe să prezinte cu realism toate etapele, de la recrutare la angoasele din timpul operațiunilor. Nu cred că are sens să vi le mai recomand, cred că am ajuns eu târziu la petrecere și majoritatea a citit măcar ceva din JlC din adolescență încoace, dar dacă totuși le căutați, văd că pe Elefant.ro există multe titluri traduse și în românește.

(C) Wikipedia

vineri, 23 noiembrie 2012

Eșecul Black Friday

În calitate de coproprietar de magazin online și cumpărător ocazional de pe net, Black Friday mi se pare un eșec. N-aveam de gând să comentez, dar văd că multe magazine sunt picate, ceea ce ne dă cu adevărat imaginea profesionalismului acestui tip de comerț. O să auzim următoarele povești azi:
- unii nu și-au estimat bine capacitatea necesară (lățime de bandă, trafic total lunar, număr de servere) iar cea de bază e suficient de mică încât să nu poată susține traficul de azi. Observ că se încearcă o limitare a numărului de conexiuni și redirectarea către o pagină care te invită să revii mai târziu, dar nici acest procedeu nu funcționează prea des, de multe ori site-ul nu se încarcă. Cât de greu e să faci câteva teste înainte și câți ani trebuie să se întâmple același lucru până să te pregătești adecvat?
- e frustrant că în momentul în care poți să te conectezi, o mare parte din produse sunt deja epuizate, nu că mi-ar fi trebuit ceva, dar asta indică stocurile infime de produse la ofertă;
- unii aplică clasicul preț ”redus”, adică umflat și scăzut la prețul de ieri;
- îți trebuie nervi tari să finalizezi procesul de cumpărare, chiar dacă site-ul se încarcă prima oară. Până alegi, s-a dus în Nirvana;
- buguri: pe koyos.ro m-am uitat la o imprimantă și m-am trezit că am în coș produsele din imagine, pe care nu dădusem click. Am încărcat altă pagină și au dispărut.

Observații:
- dacă prețurile sunt reduse foarte mult, ori adaosul e foarte mare, ori oamenii vând sub prețul de achiziție (de ce ai face asta dacă nu ești jucător nou?), ori sunt produse uzate moral, ce erau ținute artificial la un preț mare - practică uzuală la noi în țară. Nu vorbesc de singurul produs redus cu 80% ca să poți anunța în header, triumfător, ”reduceri de până la 80%”;
- în completarea celor de mai sus: dacă ești un vânzător cinstit, ai o marjă de profit decentă, de 10-20%, cât să reduci ca să nu lucrezi degeaba?
- distribuitorul oficial Apple România și resellerii dedicați nu au făcut nicio reducere.

joi, 22 noiembrie 2012

Cum să liniștești un curier cu personalitate

Câțiva cititori au lăsat comentarii așa lungi la articolul cu GLS încât constat că durerile oamenilor vis-a-vis de curieri sunt mai mari și mai frecvente decât credeam. Le găsiți în articolul original, care a ajuns viral și completat, the FUA a scris cum n-a găsit GLS-ul Senatul acasă.

Cea mai tare poveste o trec aici, am râs cu lacrimi:

Eu nu inteleg cateodata de ce nu se transeaza problema in stil pur romanesc. Am trecut si eu printr-o patanie, acum vreun an, cu un curier de la DPD daca nu ma insel, care-mi adusese un monitor de calculator de la Emag. M-a sunat cand a ajuns la birou, eu eram pe drum, i-am transmis ca ajung in 3-4 minute maxim. Mi-a raspuns pe un ton malitios ca el nu asteapta pe nimeni si era de datoria mea sa fiu la locatie. Cu scuzele de rigoare ca am intarziat l-am rugat respectuos sa ma astepte cateva minute, cu mentiunea ca "o sa fiu si eu atent cu dumneavoastra". Am ajuns la birou taman cand agentul vroia sa puna coletul inapoi in masina. "Sa puna" e un termen figurativ, pentru ca de fapt el dadea cu piciorul in cutia monitorului, ca sa incapa intre alte doua colete in portbagaj. Stupefiat, l-am intrebat daca e sanatos mintal, la care mi s-a replicat cu " Pai ce p**a mea vroiai sa fac, sa te astept?" Si in stil caracteristic romanesc, am scos frumos bastonul telescopic si i-am spart 2 geamuri la Cielo. S-a facut mielusel instant. Exceptand Fan, unde plangerile chiar sunt luate in seama si rezolvate, restul firmelor de curierat trebuiesc tratate cu parul. Parerea mea.

Familia Roșu (wrong time, wrong place)

În curtea prin care se intră la Weinkeller e amplasată cutia poștală a unei familii. Arată așa:

N-ar fi mai mișto dacă ar fi vopsit-o așa?
Sau varianta de Halloween:

miercuri, 21 noiembrie 2012

Prima bancnotă românească cu Kenny

E o întreagă discuție pentru punerea unei femei neanonime pe o bancnotă românească. Cu ocazia asta mi-am adus aminte de țărăncuța de pe bancnota de 10 lei. Mie-mi seamănă cu Kenny din South Park. Blasfemeie?

_______________________________

marți, 20 noiembrie 2012

Cum și-a dat GLS foc la valiză

Vinerea neagră a venit la GLS cu o săptămână mai devreme, pe 16 noiembrie 2012. Pentru cine nu știe, GLS e o firmă de curierat, majoritatea coletelor posterland.ro prin ei se distribuiau. 
În patru ani de colaborare lucrurile au mers relativ ok, în funcție și de curier, câte unul mai indolent, dar majoritatea de treabă și de încredere. Am avut și noi partea noastră de reclamații de la clienți, cineva dorea un colet livrat vineri, pentru a-l face cadou sâmbătă, noi am fost prompți, însă curierul nu l-a găsit acasă, nu l-a sunat și nici măcar n-a așteptat câteva zile, a trimis coletul înapoi. Altă dată li s-a inundat depozitul și s-a distrus un colet, a trebuit să-l suportăm noi pentru că ne cereau o cârcă de documente pentru a-l plăti. Au mai fost și alte incidente minore, dar una peste alta, în mare parte, relația de afaceri a fost ok, poate și pentru că sediul lor central e în Sibiu și curierii locali au lesa scurtă. 

Fix acum un an au făcut o majorare de preț, chiar înainte de sărbători, când crește volumul comenzilor. Vinerea trecută primim mail, același text ca anul trecut, copy-paste, același motiv de creștere a tarifului, de data aceasta cu o sumă mare, care ne face să căutăm alt furnizor. Singura diferență: cel care a scris mailul a făcut greșeala de începător să pună toate adresele de email în câmpul To, adică peste 200 de firme client au aflat una de alta și a rezultat o mică revoluție virtuală. Au urmat de vineri până luni aproximativ 40 de mailuri de renunțare la contract și de experiențe negative cu firma GLS, două oferte de la alte firme de curierat și o mică comunitate.

Le atașez pe cele mai relevante sau mai amuzante, pentru că am impresia că cineva din biroul GLS îngroapă acum rahatul sub preș (adică șterge mailuri la greu), ca să nu vadă șefii ce-a făcut - n-am primit niciun răspuns de la ei, oficial sau neoficial. Dacă știți pe cineva care lucrează acolo, poate-i trimiteți linkul.

Începem cu mailul original:
Stimate Client, Ca urmare a analizei expedierilor realizate prin reteaua GLS in ultimele luni si verificand de asemenea oferta implementata, va anuntam ca incepand cu data de 01.12.2012 vom modifica tarifele conform rulajului dumneavoastra actual si anume, sub 80 colete lunar.(..)In cazul in care volumul expedierilor Dumneavoastra  va creste corespunzator si se va mentine o perioada de trei luni consecutive la un rulaj care sa reprezinte intr-adevar coletarie - minim 100 colete lunar-,  vom fi bucurosi sa negociem oferta. Cu stima: GLS General Logistics Systems Romania
Răspunsuri:
Stimate furnizor,
Ca urmare a problemelor inregistrete cu Dvs in ultimul timp (colete deteriorate exclusiv din vina dvs, neincasarea rambursurilor la termen, aroganta operatorilor, etc) va anunt ca renuntam la serviciile Dvs. In cazul in care serviciile Dvs se vor imbunatatii vom fi bucurosi sa negociem oferta.
Va anuntam ca renuntam la serviciile dvs de curierat rapid.
Dvs nu faceti coletarie pe teritoriul Romaniei. Am constant probleme de pick&ship, de aceleasi orase cu probleme de curieri sau de livrat (Iasi si Sulina), de informatii eronate oferite de Call Center, de raspunsuri intarziate, etc.

Cand veti face "intr-adevar coletarie", asa cum plastic v-ati exprimat, puteti sa imi trimiteti oferta dvs pe care cu siguranta ca o voi analiza, insa la fel de sigur, nu o voi mai semna.

Pe parcursul colaborarii cu noi ati marit preturile de 3 ori, insa acum depasiti limita.

Cu cei de la Fan Courier (lider absolut pe curierat rapid) colaborez de peste 10 ani si niciodata nu m-au jignit in asemenea mod, cum ati reusit dvs sa o faceti. Au si ei problemele lor, insa le rezolv instant. Sunt multumita de ei. Evident ca dvs ati fost doar o solutie de rezerva, atunci cand erau km exteriori multi sau greutate foarte mare pe un singur colet. Ca idee, sa stiti ca atunci cand v-am ales pe dvs am renuntat la cei de la TNT. Voi vedea daca reinnoiesc cu ei contractul, cu siguranta ies mai ieftin. Azi am primit 2 propuneri cu preturi decente pe email.

Avand in vedere ca prin intermediul dvs am cunoscut persoane deosebite, trebuie sa va multumesc.

Probabil ca nu ati intentionat, dar si acest fapt denota "profesionalismul" de care dati dovada.

Va urez odihna placuta,
Buna ziua,
Daca Gls s-au transformat si in retea de socializare si ne-au pus la dispozitie adrese de mail doresc sa intreb daca cineva cunoaste o alta firma de curierat care lucreaza fara tarif pentru km suplimentari.
Experienta recenta cu GLS.
Acum o saptamana am primit din Ungaria un colet. Pentru ca era foarte bine ambalat si aveam treaba nu am desfacut coletul. Dupa 2 ore am reusit sa-l desfac si: ce sa vezi? Standul de incaltaminte (caci despre el este vorba), praf, praf, praf. Am pus mana pe un ap. foto am facut poze,  si sun la GLS. Imi raspunde un arogant si dupa 5 secunde imi spune ca GLS nu despagubeste pentru nici o cauza si imi inchide tel.  Adica, am cumparat un lucru, am platit transport, si acum trebuie sa platesc ca sa il arunc.

Sunt absolut convins ca numai in Romania au atitudinea asta……..
Buna seara,
Culmea e ca deja am fost contactat de un alt agent. De unde au stiut ca am probleme cu GLS? Pai nu e greu de aflat dupa cum a fost trimis mesajul, total neprofesional. :-)Credeam ca sunt singurul la care i-a scazut numarul de colete, dar se pare ca suntem atat de multi incat am putea chiar sa facem circ la GLS, desi nu cred ca e cazul.Simpla renuntare la serviciile GLS este suficient ca ei poate sa isi concedieze in timp ceva oameni. NOI? Gasim o alta firma care eventual ne considera clienti si nu un numar de colete.
Buna seara din nou,
Ma intreb daca de maine va mai avea job cel care a fost atat de inspirat inca sa ne puna pe toti la destinatar.

E clar ca fiecare dintre noi are multe experiente neplacute si reclamatii la adresa GLS, cele mai multe ramase nerezolvate; cred ca acest email este un sut un fund pentru a renunta la un colaborator /furnizor de servicii ce nu ne reprezinta.
Oare ce ochii face persoana de la GLS care citeste toate aceste mailuri.
As fi curios sa ascult sedita de maine de pe vanzari :))

Clar o sa pice niste capete.
Hi Everyone
You would think that there is no financial crisis in the country, this has to be the worst demonstration of business fundamentals and ethics I have ever seen. If any of us ran our business like this we would be broke….

Also after trying to speak with this company to confirm a meeting nothing so we switched our transport to another player who is now enjoying the huge growth we promised and GLS gets the difficult deliveries.  I just wonder if they had done the right thing how much more GLS would have received.

I would also like to say thanks for all the good contacts I now have any maybe together we could all ask for a new contract from another transport company and receive a better price.

Honestly GLS you are kidding yourselves, unbelievable.
Buna ziua
am citit atent mailul dumneavoastra.

Chiar de doua ori.Am crezut ca este vorba de o noua strategie de marketing si poate avem ceva de invatat din asta.Din pacate e doar aceeasi veche sintagma:

O corporatie ( in fine mult spus despre GLS corporatie) primeste un feed-back de afara legat de profitabilitate si reducerea cheltuielilor si o aplica in dulcele stil romanesc.Adica pierde si bruma de potential care o avea pe piata

Problemele pe care le-am intampinat cu dumneavoastra- de la stupizenia aia cu etichetele pana la fapul ca de cateva ori nu au venit curierii considerand ca avem prea putine colete....se regasesc si in mailurile celorlalti colegi de suferinta.

Esential e ca, intr-o piata a magazinelor online, ati reusit sa va faceti praf credibilitatea printr-un mail de toata jena si o miscare "inteligenta" de marire a preturilor exact din decembrie cand probabil ca v-ar fi crescut si voua traficul avand in vedere ca tot ce inseamna online va avea o inflatie de comenzi.Good job.
Buna dimineata Dragii mei colegi de suferinta,
Va spun cu toata sinceritatea ca abia asteptam sa ajung la birou azi sa va spun si voua aventurile noastre cu GLS. Am fost mai mult pe drumuri ieri dar mi-am racorit sufletul citind mailurile voastre pe telefon.

Am sa incerc o poveste scurta sa nu va plictisesc.

Contractul cu GLS a inceput in 2010 dupa cateva negocieri la sange si era foarte multumita. Avem 2 site-uri de comert online iar costurile de transport stiti si voi ca nu sunt deloc de neglijat. Pe www.cleaningromania.ro comercializam tot ce inseamna produse si echipamente de curatenie, produse cosmetic etc iar pe www.econo-heat.ro niste panouri de incalzire. In plus mai vindem si prin SEAP institutiilor publice.

In prima luna am avut de 5 ori mai multe reclamatii decat in 4 ani de colaborare cu cealalta firma.

Pot sa subscriu cu lejeritate la toate problemele mentionate de voi si sa adaug altele noi.

1.Agenti impertinent. De ex ni s-a returnat un colet pentru ca la prima livrare nu s-a gasit beneficiarul si s-a refuzat a doua livrare pentru ca agentul a replicat clientului: Daca ai comandat online trebuie sa stai acasa sa astepti curierul). E doar un exemplu din multe.

2.Colete deteriorate. Pentru care nu am fost despagubiti niciodata pe motiv ca “Nu este vina noastra”. Ati primit vreodata vreun formular de despagubire? Noi da. Iti trebuie vreo 3 zile sa ii dai de cap si vreo 10 randuri de hartii prin care sa demonstrezi ca nu a fost vina ta. Se pare ca filmarile din depozitul nostru si fotografiile facute de client inainte si dupa deschiderea coletului nu sunt suficiente.
3.Plata facturilor. Cel mai mare abuz intalnit de noi pana acum. DACA nu achitai la timp, valoarea facturii se retinea din rambursuri. DE CATEVA ORI ne-au oprit chiar mai mult. Cica din greseala sau penalitati.
4.Colete preluate UE. N-am avut prea multe dintr-un singur considerent. Prea multa bataie de cap. Mi-am petrecut un concediu incercand sa ridic 2 colete din Olanda, adica direct cu GLS firma mama. Doar cu Papa de la Roma nu am vorbit la telefon sau sa ii dau email. In rest nu am ratat nimic. Se pare ca furnizorul meu din Olanda , conform GLS, nu stie sa masoare o cutie.
5.FURT. DA STIMATI DOMNI SI DOAMNE! Va spuneam mai sus ca vindem si panouri termice si asta cu un motiv. Intr-o zi am avut o comanda de 1 panou de trimis la Tulcea. Clientul venit la recomandarea altora. Expediem comanda. Ajunge la client. Plateste. Cam la 2 ore de la receptionare s-a intors totul cu susul in jos. Mi-era atat de greu sa inteleg ce vrea bietul om de la mine incat refuzam sa cred ce imi spune. Cutia fusese desigilata iar in interior erau bucati de lemn putred si niste cuie. Ce a urmat…pe scurt. Clientul a facut plangere penala impotriva administratorului firmei la Politie si la OPC. Dupa indelungi discutii am despagubit clientul care in final si-a retras plangerea. Numai ca in Romania orice sesizare trebuie sa aiba finalitate. Ne-a vizitat foarte des OPC-ul pentru ca trebuia sa inchida plangerea. La fel si Politia. In concluzie, seful nostru a ramas cu dosar penal cu decizie de neincepere a urmariri penale.
Cand ne-am adresat GLS-ului, am prezentat un intreg istoric +filmarile de la pregatirea si preluarea coletului respectiv. A venit imediat o firma care ne-a despagubit dar noi am ramas cu buba. Ne-au aratat traseul agentului respectiv care imediat dupa preluarea coletului de la depozit a facut o mica oprire nepermisa la resedinta sa. Am solicitat un raspuns oficial din partea GLS. A fost ceva de genul:Banii i-ati recuperat si noi am dat afara agentul respectiv desi nu existau suficiente dovezi care sa il incrimineze. Ce mai vreti de la noi?
Total neprofesional.
Am impresia ca suntem pe chat :))

Majoritatea dintre noi lucreaza deja cu m ai multe firme de curierat.

Am ras astazi la fiecare mail primit vis s vis de GLS.
Rulajul nostru cu GLS este mic exact DATORITA faptului ca aveti tarife mari! Acum ati “rezolvat” problema marindu-le inca o data... Nu ar fi fost inteligent (din punct de vedere al afacerilor) ca profesionistii dumneavoastra in vanzari sa aiba imaginatia sa ne contacteze ca sa ne intrebe de ce rulajul nostru cu GLS scade in loc sa creasca?
Hai sa gandim logic (in masura posibilului...) : cum de trimitem 60-90 de colete pe zi cu alte doua firme de curierat? Exista si cazuri in care Fan sau Star incarca o masina de agent intreaga de la noi. De ce nu trimitem mai mult si cu GLS ? Oare...?

Raspunsul pare destul de evident si are doua laturi: 1. celelalte doua firme au preturi MULT mai bune si 2. avem cu ei mai putine probleme de intarziere a livrarilor.

Va stau la dispozitie cu ZECI de mail-uri schimbate intre noi si GLS cu 1-2-3 ani in urma, referitoare la colete care se livrau cu intarzieri nepermise (absurde chiar) nu in localitati din creierul muntilor, ci in resedinte de judet!

Politica dumneavoastra are doua erori majore:

1. la prima incercare de livrare nu tineti cont de observatiile, de specificitatile, de indicatiile pe care le scriem pe colet ( telefon inainte de livrare, sau livrarea intre anumite ore etc etc) – acele lucruri nu sunt scrise pe colet ca sa ne aflam intreaba, ci sunt exact detalii care fac sa fie gasit destinatarul cat mai usor si mai rapid, si implicit usureaza si munca agentilor GLS.

2. A doua tentativa de livrare nu este a doua zi (asa cum in prostia noastra ni s-ar parea normal), ci dupa cateva zile (nu mai stiu exact cate). Doar ca lui GLS nu-i pasa ca destinatarii ne suna pe noi si ne fac troaca de porci ca ne-au spus clar ca pot fi gasiti foarte usor daca se respecta niste indicatii elementare si ca de ce mai trebuie sa astepte inca 3 zile (de exemplu) pana se va incerca o a doua livrare...

Nu aveti idee cu cati clienti am avut probleme din cauza acestor obiceiuri ale GLS...
Drept urmare, prin aceasta decizie inteleapta si unilaterala pe care tocmai ne-ati adus-o la cunostinta ati obtinut nu bani mai multi din colaborarea cu noi, nu o impulsionare a rulajului nostru cu GLS, nu o stimulare a dorintei noastre de a colabora cu GLS, ci doar o scadere suplimentara a numarului de expeditii cu GLS si cresterea numarului de expeditii cu celelalte firme de curierat cu care colaboram.

luni, 19 noiembrie 2012

Turismul nu-i așa simplu cum pare

1. Cea mai mare porcărie în istoria recentă a fotografiei a fost introducerea unei camere foto în tablete. Am văzut destui oameni care consideră că acestea sunt suficient de portabile pentru a înlocui aparatul foto clasic, era plin de nebuni în America care pozau orice și oriunde, oricât de înghesuială ar fi fost, ținând ditamai ligheanul cu copertă în ambele mâini. 
2. A doua categorie de pozași ultra-amatori e formată din deja clasicii ”blitzari”, care folosesc flash-ul pentru orice, fie se află pe stadion, fie pe Empire State Building, noaptea, cu luminițele New York-ului sclipind în spate. M-au amuzat două prietene, pe clădirea pomenită mai sus, peisajul din spatele lor îl puteți revedea aici, una îi face poză celeilalte, cu blitz-ul, normal, apoi se uită mândră la ce-a produs și zice ”wow, nice picture”. În poză apare fata zâmbitoare și grilajul terasei, ceva de genul pozei de mai jos:
3. Dacă vrei să iei în valiză o pungă de nisip de California, amintire, nu te mira că ți-au spart lacătul și ți-au rupt cordonul cei de la securitate ca să vadă ce-i pata aia prin care nu trec razele X.

vineri, 16 noiembrie 2012

Buddha Bar XIV

De prin septembrie încoace apar albume noi și bune, am în pipeline cel puțin zece care merită menționate. N-apuc să scriu despre unul că dau de alte câteva. Buddha Bar o cam zbârcise în ultimii ani, dar setul din 2012 e foarte bun, l-am ascultat intens pe avioane și mi-e tot mai drag. Ce-i interesant e că preferatele mele nu sunt cântate în engleză:
_______________________________

Chinezării pentru vinerea neagră

Mai e o săptămână până la Black Friday, which is a Friday and it's black. Ce poate fi mai potrivit pentru o zi neagră decât postul negru? Dacă zeul mercurialului nu vă inspiră abstinență, încercați un pui Silkie cu carne neagră. Așteptăm și puii de harcov, cu carne verde, pentru St. Patrick's Day.


_______________________________

joi, 15 noiembrie 2012

Statuia Libertății

”Micuța” domnișoară verde e simbolul dezrobirii (cado de la francezi, bla, bla, știți și voi) amplasat pe fosta Bedloe's Island, actualmente Liberty Island, pentru a fi văzută de toți emigranții sosiți cu vaporul. Imaginați-vă oamenii simpli, ajunși cu transoceanicul la clasa bou vagon, după câteva săptămâni pe mare, murdari și împuțiți, văzând statuia și bucurându-se. După care îi luau americanii în primire pe insula alăturată, Ellis Island, îi filtrau, iar cei bolnavi, necalificați sau fără bani rămâneau doar cu imaginea Statuii Libertății în cap, pentru că erau trimiși acasă sau mureau acolo, în carantină. Tough luck, vorba poetului.
De pe feribot, în drum spre debarcader
Downtown Manhattan și Battery Park în prim-plan.
Barca galbenă e water-taxi-ul iar în cortul alb se face
controlul de securitate pentru feribotul către Statuie.
Coada se întinde, circular, în spatele pomilor parcului.
La momentul dezvelirii a făcut senzație, era cea mai înaltă construcție a New York-ului, depășind Brooklyn Bridge, însă, ca orice simbol secular, statuia în sine nu mai e mare lucru după standardele de azi. Oamenii se înghesuie totuși să o viziteze, dacă nu ești de la primele ore în Battery Park, va trebui să stai la cozi imense la feribot. Cum spuneam în alt post, există alternative care te duc în apropierea ei: feribotul spre Staten Island sau water-taxi-urile.
Statuia văzută din Battery Park
O dată ajuns pe insuliță, te plimbi rapid pe promenada îngustă din fața statuii, îți faci pozele de rigoare și apoi te întorci cu spatele și admiri zgârie-norii Manhattanului, mult mai fascinanți. Mai poți să stai câteva clipe în părculețul din spatele statuii și cam asta a fost tot, te duci la feribot, următoarea escală e Ellis Island, pentru a vedea muzeul emigrației sau înapoi în Battery Park la debarcare.

La coada calului 
Ellis Island și clădirile unde erau triați emigranții
Cu Manhattanul în fundal
Debarcaderul
O altă chestie inutilă, dar perfect americană: Liberty Bike. Povestea ei aici.
_______________________________

miercuri, 14 noiembrie 2012

Album nou Soundgarden

Cu ocazia lansării noului album Soundgarden - King Animal (îi știți, dacă sunteți în generație cu mine, după Black Hole Sun) și deschiderii apetitului, am început să ascult și compozițiile mai vechi ale lui Chris Cornell: câteva albume Audioslave și reinterpretările acustice solo  de pe ”BBC Sessions”

Din piesele vechi, clar, favorită e Like a Stone:
iar de pe albumul nou Taree, Eyelids Mouth, Rowing și Bones of Birds sunt preferatele mele, din păcate nu multe au apărut pe net:

Times Square

Hub-ul teatrelor de pe Broadway, Times Square e o interesecție de formă neregulată între mai multe străzi și bulevarde. Principala atracție sunt reclamele luminoase, ziua e destul de banală zona, dar seara aproape amețești, e plin de lume, de artiști stradali, de poliție și, probabil, hoți de buzunare. Doar în magazinele din jurul pieței am văzut iPhone5 disponibil la vânzare, probabil contrafăcut, la cum arăta vitrina. Dacă nu mergi la o piesă de teatru sau la vreun muzeu ciudat gen Madame Tussauds sau Ripley's Believe It or Not, nu prea ai ce face mai mult de 5 minute. Te învârți prin piață, faci câteva poze și te duci spre zone mai puțin aglomerate și mai confortabile. Se pare că e cea mai populară atracție turistică la nivel mondial, ceea ce mă pune pe gânduri, fiindcă nu știu cu ce altă atracție turistică aș putea-o compara ca să iasă câștigătoare. Pentru a păstra specificul zone, există o lege de urbanism care forțează posesorii de clădiri să pună reclame luminoase pe fațade. În momentul de față se lucrează la reamenajare, așa că porțiuni din ea sunt închise, am înțeles că o să devină o mare zonă de promenadă. Istoria, ca de obicei, pe Wikipedia.