Că suntem o țară de pirați e bine știut, însă mă amuză cei care n-au limite și urlă în apărarea dreptului lor strămoșesc de a primi chestii moka, cum a fost cu vplay-ului, de exemplu. Nu despre știri vechi românești vreau să comentez, ci despre ce se întâmplă la alții în situații mai mult sau mai puțin similare.
Nemții aveau și ei un portal asemănător, numit kino.to. L-a închis poliția, iar posesorul domeniului a primit anul trecut 4,5 ani de închisoare și 3,7 mil euro amendă, pentru că avea și o firmă prin care vindea publicitate pe site-ul respectiv. Un programator implicat în schemă a primit ”doar” 3 ani și 10 luni la zuhaus. N-a ajutat cu mare lucru, au apărut imediat clone care au umplut golul, dar mesajul a fost transmis.
Tot încercarea de a transmite un mesaj puternic împotriva pirateriei a dus recent la sinuciderea lui Aaron Swartz (26 de ani), cofondator al site-ului Reddit. Era amenințat cu până la 35 de ani de închisoare și milioane de dolari despăgubire pentru că a descărcat ilegal milioane de documente MIT, care nu erau secrete, ci doar se accesau pe bază de plată. Procurorul care a instrumentat cazul e acuzat de duritate excesivă în stabilirea pedepsei, avea deja un renume în domeniu și n-a fost primul caz în care cineva anchetat de el pentru crime informatice se sinucidea. Se pare că legea respectivă, datând din 1986 și foarte vagă în formularea ilegalităților, va fi modificată.
Trecând peste absurdul situației și al ”crimelor fără victime”, cum sunt considerate unele fapte de vitejie în IT, aveți grijă ce descărcați, ce conturi încercați să accesați și cât întindeți plapuma, la un moment dat s-ar putea să dorească să vă pună în ramă și pe voi cineva.
De la o țigănie sub anonimat la declarații la poliție e câteodată o distanță mai mică decât își imaginează pseudo-hackerul drag și scump.
dar ne putem uita fara frica la documentare despre permacultura marcate copyleft :D
RăspundețiȘtergerecei care stiu ce-i aia permacultura, da
Ștergere