Într-o seară cu timp liber mă apuc să fac ordine pe Mac, rulez Onyx, utilitarul de curățat și verificat sistemul. Nu trece de verificarea hard-disk-ului și mă avertizează că trebuie să-i dau Repair Disk din Disk Utility, pentru că partiția are unele probleme (număr incorect de blocuri cu spațiu liber or something). Cer și a doua părere direct Disk Utility-ului, care confirmă problema (cred că intern și Onyx tot la el apelează) și-mi dă toate informațiile necesare: restart, apăsat Cmd și R pentru a accesa partiția de recovery și rulat Disk Utility de acolo.
După vreo cinci încercări nereușite de a intra în partiția de recovery, îmi aduc aminte că am clonat cu Carbon Copy Cloner doar partiția sistemului atunci când am mutat datele de pe HDD pe SSD, așa că nu mai am nicio altă partiție. Intru pe net ca să aflu cum se re-crează partiția respectivă și dau de o mulțime de sfaturi, relativ complicate, dar și de o variantă fără bătăi de cap: Lion DiskMaker2.
Îl instalez, îl pornesc, caută kitul de instalare Mountain Lion, pe care bineînțeles că nu-l mai aveam, așa că intru în App Store și-l downloadez. O jumătate de oră mai târziu, cu download-ul terminat, reapelez Lion DiskMaker2. Găsește imediat kitul de instalare și mă întreabă pe ce să-l pună: un stick de 8 GB, o altă partiție de hard extern sau un DVD de 8 GB. N-aveam stickurile mari acasă iar DVD-ul ar fi fost cam lent, plus că aveam doar unul singur de 8, așa că partiționez rapid un hard disk extern, tot cu Disk Utility, nedureros și nedistructiv pentru datele existente, îi mai fac o partiție de 10 GB. Lion DiskMaker o formatează, o face bootabilă și copiază pe ea fișierele sistem. În final ocupă doar vreo 4 GB, ceea ce mă enervează, că și stick și dvd-uri de 4 GB aveam suficiente. Restartez cu tasta Option apăsată, Startup Manager vede și partiția de recovery externă, încarcă rapid fișierele și pot face Repair Disk.
Dacă tot vorbim de tool-uri pentru Mac OS, vă mai recomand TextWrangler, editor gratuit de text, are avantaj că e mai flexibil ca TextEdit și nici nu are grețuri în a salva fișierele blocate de SO pentru că n-au fost modificate în ultimele 6 luni.
Alte unelte:
- iStumbler, pentru analiza rețele wireless;
- Monolingual, care șterge fișierele de localizare ale tuturor programelor instalate, poți lăsa doar limba utilizată (la alegere) și economisi spațiu pe disk;
- Versions, manager de source control (SVN), cu bani;
- Xee, viewer de imagini, echivalentul IrfanView;
- Audacity, editor audio open-source;
- Burn, pt înregistrat cd-uri;
- FileZilla, manager FTP open-source;
- VLC Player.
Aplicații ce există și pe iOS:
- Stanza, un reader primitiv, dar care deschide multe tipuri de ebook-uri;
- Wunderlist, Evernote și Pocket, care nu cred că mai au nevoie de introducere, sincronizează frumos datele între mobil, tabletă și calculator;
- SkyDrive, apare frumos ca folder în Finder;
O să urmeze un post despre modalitatea de a transcoda și rula filme pe AppleTV, mi-am clarificat opțiunile.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.