Pe lângă International Building există și alte clădiri dedicate unor țări europene: La Maison Francaise, Palazzo D'Italia și The British Empire Building. Pe clădirea italiană se afla o sculptură cu nuanțe fasciste, dată jos la începerea războiului și înlocuită cu ceva mai ușor de digerat: paste și struguri.
Unele din ornamentele clădirii franceze:
Deasupra intrării în 30 Rockefeller Center: Wisdom, de Lee Lawrie.
Cea mai cunoscută statuie, pe lângă Atlas, este Prometheus-ul amplasat lângă fântâna centrală. În momentul construcției, costurile de funcționare ale acelei fântâni erau exorbitante, dar Rockefeller și-a dorit-o, contrar sfaturilor arhitecților.
Italianul Josep Maria Sert a pictat tavanul lobby-ului clădirii principale, opera rezultată intitulându-se Time și fiind faimoasă pentru iluzia optică a omului care pare că se înclină în direcția opusă privitorului:
Tot Sert a pictat și pereții acestei clădiri după ce lucrarea lui Diego Rivera a fost distrusă. American Progress este pictura de deasupra recepției, iar pereții laterali au fost decorați cu alte lucrări de artă, în același stil, prefera mea fiind Abolition of War, din cauza femeii de pe tunuri, în postură de Lion King (bineînțeles, inspirația o fi chiar inversă):
Nu știu dacă foiletonul acesta a interesat pe cineva, cert e că Rockefeller Center este unul din principalele locuri în care pot fi găsite obiecte de artă în stil Art Deco și vă recomand să-l vizitați cu un ghid competent dacă ajungeți la NY, are o poveste frumoasă și merită văzut în detaliu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.