Ca un rezultat al celor două războaie mondiale, Germania e plină de bombe neexplodate. La început de aprilie au găsit una într-un șantier din Berlin, lângă gara centrală. Era micuță, ”după standardele germane”, avea doar 100 kg. Au evacuat gara și cartierul, au oprit zborurile, au deviat trenurile și au organizat un adăpost la o școală din apropiere. La noi, când se găsește câte un proiectil mult mai mic la fiare vechi, e isterie în ziare. La ei e business as usual, se estimează că mai sunt zeci de mii de bombe neexplodate, se pare că una din opt bombe lansate în WW2 nu a funcționat, anual detonează controlat vreo 600 de tone.
M-a frapat afirmația ”the bomb (..) was not particularly large or disruptive by German standards” și m-am documentat. În 2011, lângă Koblenz, datorită secetei, s-a găsit în Rin o bombă RAF de 1.8 tone, genul folosit pentru a provoca distrugeri maxime clădirilor. Au evacuat jumătate de oraș - 45.000 de oameni, inclusiv spitale, azile de bătrâni și-o închisoare, au pompat apa din zonă, au încercuit-o cu saci de nisip și au amorsat-o. Koblenz a încasat vreo 250 de bucăți de bombe de acest tonaj în timpul WW2 iar unele mai sunt încă active. Parcă n-aș dormi liniștit știind că undeva, prin zonă, zac câteva bombe de aproape două tone, care aruncă șrapnel la 1.5 kilometri distanță.
varul meu lucreaza pentru o firma specializata in descoperirea bombelor ramase din al doilea razboi mondial. inainte de realizarea unei constructii in zonele cu risc ei cauta in arhiva RAF fotografiile facute in timpul bombardamentelor din zona respectiva. e interesant cum englezii stiu exact unde si cate bombe au aruncat in germania
RăspundețiȘtergerePedanti englezii astia :))
Ștergere