Unul din momentele cele mai interesante ale concediului în Franța a fost vizita la domeniul viticol Giscours din Labarde, lângă Margaux, unul din cele 14 ”castele” de clasa a III-a ale zonei Bordeaux. Am avut parte de un tur de o oră, în engleză, aranjat telefonic cu o zi înainte, la care au mai participat alți câțiva turiști străini.
În zonă se face vin de mai bine de 2000 de ani, dar prima atestare a domeniului Giscours e de la 1330 iar prima referință scrisă la vița de vie e de la 1552. Proprietarii s-au schimbat de-a lungul vremii, afacerea fiind cumpărată în 1995 de un olandez bogat, căruia nu i-a ajuns un chateau în portofoliu, mai achiziționând unul în 1997, în care locuiește, iar Giscours fiind păstrat pentru recepții. Olandezul a început afacerile cu stângul, fiind acuzat de fraudă prin amestecarea strugurilor de origine controlată cu alții (tot cu pedigree, dar de altă origine controlată, nu Margaux); nu în vinul principal ci în cel de rangul doi. Nu că și-ar fi dat cineva seama, au avut parte de un Snowden, a dat afară pe cineva care știa prea multe. Decizia tribunalului a rămas secretă, nefiind clar dacă a fost găsit vinovat.
Bineînțeles, ghidul nu a vorbit despre acest subiect, dar pagina de Wikipedia îl menționează. Ne-a povestit în schimb despre cele 300 de hectare ale domeniului, din care jumătate acoperite cu viță de vie, și despre cele 800.000 de sticle produse anual. Castelul actual e construit la 1847, e o mândrețe de clădire, flancată în stânga de birourile administrative și în dreapta de halele de producție.
Apoi ne-a prezentat cele patru tipuri de strugure cultivat în regiunea Medoc, cele care dau combinația clasică a vinurilor Bordeaux: Cabernet Sauvignon - dominant, masculin; Merlot - fructat, mai dulce; Cabernet Franc - fin, cu buchet bogat; Petit Verdot - cel mai complicat de obținut, capricios, cu gust de mirodenii.
Viței de vie proaspăt plantate îi trebuie patru ani pentru a dezvolta rădăcini care să ajungă la stratul de argilă aflat la circa 16 metri sub cel de sedimente, pietriș și nisip. Doar după acești patru ani pot fi folosiți strugurii, la vinuri tinere. Între 10 și 18 ani vița e comparată cu un adolescent: produce vinuri neconcentrate și de slabă calitate. Apoi vița atinge maturitatea și produce, progresiv, ciorchini mai puțini, dar de calitate bună, până la vârsta de 70 de ani, când nu mai este rentabilă și este scoasă.
Continuarea mâine (aici).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.