Dacă n-ar fi avut treabă cu România, The Necessary Death of Charlie Countryman ar fi fost doar un film prost, cu titlu extrem de lung. Nu doar că au cheltuit banii din buget degeaba, ne-au tras-o și la frunză, poate doar vreun junkie o să creadă că-n București e ca-n filme și o să viziteze orașul, turiștii normali n-or să se înghesuie. Până și eu, provincialul care ajunge o dată pe an în Capitală, știu că Bucureștiul nu-i așa dărăpănat și sinistru ca-n filmul ăsta. Că există hosteluri mizere ca-n film, iar mi-e greu să cred, pe altă parte nu m-am dus niciodată să cotrobăi prin cotloanele centrului istoric.
Normal, interesul lor nu era să facă orașul să dea bine, ci să-și spună povestea, dar și acolo au cam dat chix. Prima jumătate din peliculă e faină, misterioasă, amuzantă și interesantă, dar apoi se schimbă într-un film de categoria B, dezlânat și plictisitor, parcă li s-au terminat banii de scenarist.
M-am uitat la el cu gustul amar că ca ar fi putut fi un film cool, dacă ar fi fost dat pe mâna lui Guy Ritchie (chiar și adolescent, cu bani de gumă), dar a ieșit o înșiruire de momente WTF, n-au făcut niciun efort ca să înțeleagă specificul local: cum, un Trabant se bușește cu o ambulanță și n-are nicio zgârietură? Cum, eroina principală nu vorbește bine nici românește, nici engleză (românește pentru că nu știe, engleză pentru că așa-i cere rolul)? Cum, pe dirijor îl cheamă Bela, pe soț Nigel și pe mafiot Darko - dar români în România nu există? Cum, o violoncelistă plimbă în poșetă un Colt personalizat... la noi? Cum, un polițist (stradal, nu de la trupele speciale) trage dezinvolt cu Carpațiul fix în fruntea personajului negativ?
E bună muzica lui Moby, sunt frumoase filmările aeriene cu orașul, amuzantă gluma recurentă cu Bucureștiul și Budapesta, Shia face ce știe și ce poate, însă tanti din rolul principal feminin, Evan Rachel Wood, joacă fix ca numele ei de familie, nici sex-appeal nu are - deși ai crede că e foarte important pentru un rol de femme fatale.
La final, actorul principal moare pentru că pică-n Dâmbovița și știm cu toții ce înseamnă asta pentru sănătate. Nu vă faceți griji, nu e spoiler alert, puteți vedea filmul, nu povestea o să vă capteze curiozitatea.
P.S. Poate să-mi zică vreun bucureștean unde este filmată scena din captura de mai jos și dacă chiar sunt amplasate acolo cele două reclame luminoase cu Bine ați venit la București?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.