Mi-am pierdut o jumătate de oră din viață, ca să văd cum tratează principalele partide românești europarlamentarele. Mi-era aproape clar dinainte că o să dau peste un sictir general și n-am fost dezamăgit.
Încep cu sloganurile de campanie autohtone, conform ziare. com: "La bine si la greu", "Alege bine!", "Aducem bani pentru romani/Bani pentru romani, bani europeni!", "Hotilor, banditilor, ce-ati facut cu tara noastra? Puscaria va mananca!".
În Germania, de pe site-urile oficiale:
- CDU: ”Pentru orașe, comunități și județe puternice. Pentru o Patrie unde merită să trăiești”.
- CSU: ”Pentru o Europă mai bună”.
- SPD: ”O Europă a șanselor, nu a șomajului”. ”O Europă a democrației, nu a regulilor impuse de cei puternici”.
Poate n-am făcut cea mai bună traducere (bevormundung?), dar cred că ați înțeles ideea. Altele, văzute pe stradă la Nürnberg:
- "Protecția datelor, nu colectarea lor"- "Drepturi egale pentru emigranți"
- "Renunțarea la energia nucleară în toată Europa"
- "Monedă solidă, nu Euro"
Mai erau câteva ce marșau pe sentimentele împotriva emigranților, că și ei au extremiștii lor, însă toate cele văzute în stradă au un mesaj concret, pe o temă de interes pentru cetățeni. Ale noastre sunt doar vorbe; eventual promisiuni vagi, iar prin oraș n-am văzut altele, ”targetate”.
Protecția datelor? Drepturi pentru emigranți? Energie nucleară? Monedă solidă? Ieri am auzit la un matinal radio un sondaj în care oamenii dintr-un sat erau întrebați ce ar face dacă copiii lor ar fi homo sapiens. Nu vreți să știți răspunsurile. Sunt mulți și votează.
Pe site-urile partidelor nemțești Europarlamentarele sunt în centrul atenției, sunt descrise programe, prezentate lozinci și spoturi audio-video, totul axat în jurul partidului. La noi punctul central sunt oamenii, proprii sau dușmani. Fie vorba între noi, nici nu știu de ce se chinuie cu site-uri, chiar și așa prost făcute cum sunt, când marea majoritate a celor care-și exercită dreptul de vot e din tabăra celor de mai sus. Nu era mai simplu cu ”găleata pe care v-o dăm noi cadou e mai mare, mai rezistentă și mai frumoasă?”.
Să vă zic, totuși, ce-am găsit pe web:
- PNL: la prima vedere, jale, doar un link către un tabel cu candidații. Dacă cauți mai bine, pe prima pagină există o imagine care duce către o pagină goluță, intitulată ”Manifestul PNL pentru PE”, de unde mai trebuie să dai încă un click pentru a ajunge la textul manifestului;
- PSD: Victor Ponta pe toată prima pagină, un contor cu zilele rămase până la scăparea de tiranul Băsescu (LOL, bă, maturilor din cel mai tare partid al României), iar la secțiunea Campanie câteva imagini și câteva informații generice, un pdf exportat din powerpoint cu 20 de puncte succinte despre planul pe următorii cinci ani și prezentarea catindaților. Comparați cu socialiștii nemți;
- PDL: pdl.ro nu există, dar există pdl.org.ro. Simplu și intuitiv. Au o pagină cu ”de toate”: un pic de text și listoiu cu canditați, bine măcar că nu l-au făcut tabel. Titluri portocalii pe fond alb - durere de cap garantată;
- PMP: pmp.ro nu duce nicăieri, dar pmponline.ro e activ (pronunțat pimponline, bineînțeles). N-au decât prezentarea candidaților, dar măcar nu i-au înșirat pe toți. Păsăricilor, aia cu ”bădărănia discreditează România” mi s-a părut extrem de ironică.
Trebuie totuși să votăm pe cineva, ca să nu aleagă consătenii pe unul care ne-ar linșa când va auzi că suntem homo sapiens.
P.S. Așa-mi trebuie dacă umblu pe site-uri dubioase, prietenul google a tras concluzii greșite. Cum scap de reclame? Aș fi vrut să-l văd pe VP în costum popular, dacă tot l-au decorat cu motive tradiționale.
P.S. Așa-mi trebuie dacă umblu pe site-uri dubioase, prietenul google a tras concluzii greșite. Cum scap de reclame? Aș fi vrut să-l văd pe VP în costum popular, dacă tot l-au decorat cu motive tradiționale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.