Vineri am participat la nunta unui coleg neamț și n-a fost chiar cum mă așteptam să fie, e destul de diferit organizată față de una românească și e bine să aflați diferențele înainte, ca să mergeți pregătiți.
La biserică e totul frumos și civilizat, aproape ca-n filmele americane. Mireasa e condusă spre altar de tatăl ei, în acordurile unei piese, în cazul de față n-a fost Marșul Nupțial ci Bryan Adams - (Everything I do) I do it for you, cântată live de un trio (voce, chitară și clape). Pentru că drumul miresei durează maxim un minut și piesa are patru și ceva, toată lumea asistă la miniconcert, în liniște, singura diferență e că nu se aplaudă la final. Preotul spune câteva cuvinte, apoi invită unul din nuntași să citească un paragraf despre dragoste, în timp ce lumea ia loc. După aceea urmează o altă piesă live, apoi începe predica. În afară de momentul rugăciunii toată lumea stă jos, inclusiv mirii.
Urmează momentul cu ”vrei?”/”da!” și cititul jurămintelor, apoi formația cântă Leonard Cohen - Hallelujah. Doi prieteni ai mirilor vin la microfon și înșiră o listă de persoane pentru care să ne rugăm (copiii cuplului, orfanii, rudele decedate, pacea-n lume etc). Se cântă o piesă germană, urmată de o rugăciune, apoi trec din mână în mână coșuri de nuiele în care se pun bani pentru biserică, majoritatea monezi.
Altă piesă, urmată de rugăciune asezonată cu clopoțel, o parte din versuri sunt recitate în cor. Iar în picioare, pentru Tatăl Nostru, la fel, recitat de toată lumea (care-l știe). Altă piesă, în germană, apoi mirii primesc pâinea și vinul. Preotul bea de două ori, ca să golească cupa. Urmează rugăciunea de final, apoi mirii părăsesc biserica în timp ce un copilaș aruncă petale de trandafir pe jos, totul în acordurile melodiei I got you babe.
Total: fix o oră, din care aproape jumătate a fost concert. Singura parte mai neplăcută e schimbarea frecventă de stare, ba în picioare, ba jos, dar comparativ cu ce se întâmplă la ortodocși, chiar și așa e mult mai lejer pentru toată lumea.
Mâine vă zic cum a fost la petrecere, acolo-s mai multe surprize.
Si la ortodocsi e partial la fel, mireasa e condusa la altar/mire de parintele acesteia, asta daca exista un nas dezghetat la minte, se accepta un cor (voce), nu exista un semiconcert dar cel putin ici-colea se canta, invitatii pot sta frumos pe bancute, nu urla niciun preot ca lumea sa stea in turma in picioare. Mirii in schimb in picioare cumintei ca n-o fi cu foc. Ziceam partial...si cred ca tine 45 de minute slujba.
RăspundețiȘtergerePartial, adica tot in biserica se desfasoara actiunea:) N-am fost la nicio nunta ortodoxa la care a fost condusa mireasa la altar. Cor poate sa existe, dar canta pasajele din slujba, nu melodii laice. Mirii, nasii si restul familiei stau in picioare, stau jos doar oamenii in varsta sau cei care nu fac parte din familia principala. Slujba tine o ora buna si la ortodocsi, daca nu se intinde popa. Asta-i traditia noastra, o accept, dar asta nu inseamna ca nu-i incomoda sau demodata.
ȘtergereO sa te invit la a mea, plus ca am participat la o nunta la catedrala din Sibiu si tatal si-a condus fiica la altar. Depinde si de preot, nu au stat in picioare decat mirii, nasii, parintii (ca asta stiau ei).
ȘtergereLa petrecere?? Iti zic eu cum e la petrecere!!!! Innebunesti! Innebunesti stand la masa, pana treci prin toate felurile de mancare, ca sa danseze in final mirii si sa te poti ridica si tu de la masa!!!! Si bauturile alcoolice, pare-se, sunt contra cost...mai putin cand mireasa e romanca si nu concepe sa nu puna vin si whisky pe masa :))))
RăspundețiȘtergereNu ma fa sa-mi dezvalui postul de maine :) Cred ca si aici sunt variatii, in functie de zona si buget. La nunta unde am fost eu n-a fost picior de whisky (pt ca probabil nu se bea), dar au fost 4 feluri de vin, aperol spritz, bere si digestive. Toate incluse in "pret".
Ștergere