Distanța minimă dintre insula Corfu și Albania este de două mile, iar între orașele Kerkira și Saranda sunt vreo 6 mile, așa că ne-am rupt o zi de plajă și ne-am înscris în excursia în Albania, cine știe când mai ajungem prin zonă și, în plus, cât de rău sau riscant putea să și fie din moment ce se organizează excursii opționale pentru turiști? S-a dovedit că nu e rău de loc, preconcepțiile legate de albanezi nu mai corespund cu realitatea, cel puțin în zona pe care am vizitat-o.
Traversarea s-a făcut cu ajutorul unei nave rapide, în 25 de minute am fost în portul orașului-stațiune Saranda. Acolo ne-au îmbarcat în autocare și ne-au dus întâi la o terasă, pentru o scurtă pauză de cafea și mic dejun, urmând ca apoi să vedem situl arheologic de la Butrint și, ulterior mesei de amiază, izvorul Blue Eye. Despre acestea o să povestesc în posturi separate.
După cum ne-a explicat ghidul, Albania are o populație de 3,5 milioane de locuitori, dintre care un milion locuiește în capitala Tirana. Mai sunt circa un milion de albanezi răspândiți prin lume, care ajută la dezvoltarea economiei locale trimițând bani familiilor sau investind în piața imobiliară. Dacă sună cunoscut, să știți că și poveștile despre comunism, izolare și paranoia, respectiv despre cât de serioasă era școala pe vremuri sunt identice. După ce-au scăpat de dictatură, în 90, au început să o ducă și ei mai bine, iar în ultimii ani au intrat în NATO și sunt stat candidat la admiterea în UE, beneficiind de liberă circulație în Uniune.
Plaja din centrul vechi |
... și promenada cu hoteluri de lângă ea |
Turismul se dezvoltă cum poate, pentru că infrastructura este varză și majoritatea celor care își petrec vacanțele la mare în Albania sunt băștinașii. Din acest motiv sezonul durează doar două luni. Singurul aeroport este în Tirana, la 300 km distanță, există planuri pentru construirea unui nou aeroport în zonă, dar nu s-a făcut nimic concret. Drumurile sunt înguste, acum se lucrează la modernizarea și lărgirea lor, mai ales a celor care duc către granița cu Grecia continentală, de unde se presupune că vor veni turiștii străini - în acest moment majoritatea lor alege să zboare în Corfu și să treacă cu vasul. Șoseaua între Saranda și Butrint a fost modernizată, ca să poată permite tranzitul autocarelor, dar mai au multe de făcut în acest domeniu.
Vedere de la periferie |
Hotel cu plajă privată (poză făcută din autocar) |
În schimb construcțiile au fost surpriza plăcută. Saranda are 35.000 de locuitori, e amplasat în apropierea graniței cu Grecia, iar de departe pare un oraș comunist plin de blocuri. Odată ajuns în el constați că e vorba de clădiri noi și moderne, cu design frumos, amplasate în trepte pe dealurile din jurul centrului, cu multe apartamente nevândute și cu spații comerciale neocupate la parter. Gradul de țigănie și kitch e mult mai mic decât în zonele cu construcții noi din țara noastră. Probabil i-a dat și pe ei criza peste cap, dar potențialul zonei e mare iar prețurile încă relativ mici (un site de imobiliare: 32.000 eur un apartament la malul mării, cu priveliște).
Unul din zecile de blocuri noi, în construcție (poză din autocar) |
Hoteluri sunt multe, cel mai bun și mai faimos are cinci stele iar camerele costă, wait for it... 80-100 euro pe noapte. Prețul unui pachet de țigări este de 2 euro, iar o bere locală, de 0,33 ml costă la cea mai răsărită terasă de pe malul mării 1,5 euro.
Mercedes este în continuare mașina cea mai populară |
N-am idee despre situația infracțională, dacă se fură din camere sau de pe plajă, dar am auzit că sunt familii de români care-și fac concediul acolo, îi costă 800 euro pentru 10 nopți, drumul cu mașina și cazarea incluse. Distanța din Sibiu: 1100 kilometri.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.