Călătorii

plimbări, concedii, delegații

Lucruri serioase

despre unele chestii îmi exprim opinia, ca cercetătorii britanici

Stupid

să facem mișto de tot ce mișcă (stați nemișcați)

Muzică

amator, dar pasionat

luni, 29 februarie 2016

Bancul zilei: Ce, ursul n-a luat nimic?

Am înțeles că DiCaprio a luat Oscarul. Ce-i așa complicat să stai pe targă, să te târăști, să rânjești și să gemi timp de 2 ore? Sincer, eu l-aș fi dat ursului. Sau, mă rog, echipei care a vizionat 100 de înregistrări cu atacuri ale urșilor și a recreat atât de realist scena ”luptei” încât mi s-a ridicat părul pe mână.

(C) hollywoodreporter.com
Ajuns în momentul ăsta al compunerii am încercat să caut linkul către povestea animației și am descoperit că toată planeta comentează de urs. Asta e, citiți Tribuna.

vineri, 26 februarie 2016

Regula anti-postac pentru comunități sănătoase

Îmi place sistemul de comentarii de pe macrumors.com. Oamenii nu-și bat capul cu trolli de internet și anonimi furioși. La subiecte sensibile (politică, religie, chestiuni sociale) nu poți comenta dacă nu ai deja 100 de postări anterioare. Bineînțeles, nu te oprește nimic să-ți faci cont și să postezi o sută de banalități în alte topicuri, dar ia timp și acțiunea poate fi combătută cu altă regulă, ce definește intervalul minim admis între două postări. 



Ca să închei în limbaj de lemn: aviz amatorilor.

joi, 25 februarie 2016

Cum să faci bani din blog și să trăiești ca un bo$$

... habar n-am, întrebați pe alții.

De când mi-am reactivat blogul primesc diverse mailuri cu oferte de colaborare. Ba un widget cu programul TV, ba niște link-uri la secțiunea utile, ba un link-exchange. Le răspund politicos tuturor, anexând tarifele pentru servicii (în oiro, din trei cifre și fără virgulă). Să zicem că n-o să tai prea curând vreo factură, dar nici nu se lungește conversația.



miercuri, 24 februarie 2016

Dragobete: între șampanie și colivă

La mine-n familie Dragobetele are o semnificație specială: acum patru ani s-a mutat nevasta în vastele (*) apartamente ale Turcului. Au urmat momente frumoase, gen mai puțin club și mai multă curățenie, mai multe cafele cu fetele și mai puține beri cu băieții, mai puține filme cu sânge și mai mult roz, mai multe flori în vaze (habar n-am de unde apar). După care a apărut Alexandra și s-au împuținat și cafelele cu fetele și filmele de dragoste. De roz nu duc, în continuare, lipsă.


(*) aliterație intenționată

luni, 22 februarie 2016

Apple n-ar trebui să ajute diletantii de la FBI

Până a luat amploare și la noi cazul Apple versus FBI, cred că s-a pierdut o informație importantă pe drum: teroristul era angajatul Direcției de Sănătate Publică din San Bernardino, iar telefonul era unul de serviciu, proprietatea Statului. 

Cei care acum urlă la Apple să deblocheze telefonul au făcut niște greșeli de ponei. 

În primul rând: au cumpărat anul trecut software de MDM (mobile device management - sistem de gestiune de la distanță a telefoanelor ce aparțin firmelor, pe care nu fac angajații chiar ce vor ei) dar nu l-au instalat pe acest telefon. Dacă aveau MDM puteau debloca și citi ce voia mușchiul lor. Bineînțeles, se pune întrebarea dacă teroristul era suficient de prost să mai folosească acel telefon în aceste condiții.

Apoi, după ce-au recuperat telefonul i-au resetat parola de la contul iCloud asociat lui. Inițial am crezut că a acționat vreun Dorel de la departamentul IT de capul lui, dar conform unui tweet de pe contul oficial San Bernardino County, acest lucru s-a realizat la cerința FBI. Odată ce i-au schimbat contul, dispozitivul a tras concluzia că aparține altcuiva și a sters datele.

În concluzie, FBI s-a împușcat în picior din propria prostie. Vorbim totuși despre cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile din SUA, ”experții” lor ar fi trebuit să aibă habar sau să se documenteze înainte să încerce chestii. Cu o aroganță specifică Statului, acum pun mâța moartă în brațele celor de la Apple și fac scandal că nu-i ajută.

Încă ceva, ușor ironic: iPhone5C e ultimul telefon Apple care nu are sistem de securitate cu amprentă. Dacă avea, le-ar fi fost ușor să-l deblocheze.

În concluzie: nu cred că Apple ar trebui să realizeze o versiune modificată de sistem de operare, care să facă ce vrea FBI, respectiv să poată fi instalatată chiar dacă telefonul e codat și să poată recupera datele, odată șterse. Vă dați seama că tot ce ar mai avea de făcut cineva cu o asemenea unealtă e să pună mâna, fizic, pe telefonul vostru și adio intimitate. 

Poate n-ați observat, dar în timp ce o mare parte din lume merge cu valul, nemții încep să-și pună tot mai multe probleme despre tehnologia americană (să li se tragă de când au ascultat-o prietenii pe Merkel?): nu prea sunt adepții stocării datelor în cloud, ar prefera sisteme de operare open-source (Suse Linux), de preferință făcute la ei, unii nu prea caută pe net cu Google ci cu DuckDuckGo, au sisteme de mail (GMX) și gestiune a lor (Tobit) dezvoltate local, nu suportă funcțiile telemetrice înglobate în Windows 10 și altele.

(C) http://static.trustedreviews.com/94/000037a78/dbcc_orh370w630/applefbi.jpg

joi, 18 februarie 2016

De ce nu i-am dat unlike lui Iohannis

Să zic ca acel chestor către Godină: Ia fii sincer, te masturbezi când te uiți la Antene?

Traian i-a dat unlike lui Iohannis, într-un articol care merită un like. Eu nu i-am dat unlike președintelui, pentru că nu i-am dat like de la bun început. Dar l-am votat, pentru că răul cel mai mic și pentru că Sibiu.


E ușor ironic că această schimbare generală de opinie se leagă de case. Casa antenelor, casele președintelui. Să nu uităm de casa mea, motivul neacordării like-ului. În cazul acesta domn primar a aprobat, nu doar tacit ci și conducând întregul aparat care acordă aprobări, o construcție ușor ilegală,  doar pentru că o deținea un șef al Curții de Conturi, organul care verifică Primăria. Nu mai reiau, e toată povestea aici

În momentul în care am scris acel post era campanie electorală și au fost câțiva care au crezut că-s postac agitator, plătit de concurență. Din păcate și pentru ei și pentru noi toți, cred că s-au convins între timp că neamțul e cam curv*, nu contează nici proștii care l-au votat, nici promisiunile electorale. Ăsta nu-i un text în care jubilez că ”v-am zis eu”, nu mă face să mă simt mai bine că am avut ocazia să văd înaintea altora culorile reale, nici că trebuie să mă judec, să fac scandal, sesizări și pe inspecția în construcții - dar fraților din-ce-în-ce-mai-puțin-naivi asta-i țara, cu ăștia defilăm. Nu poți supraviețui decât cu mult calm, răbdare, cinism, încăpățânare, bani puși deoparte pentru zile negre și certitudinea că doar ție îți pasă de tine și de familia ta.

Sunt curios ce vor face candidații la Primăria Sibiu dacă mai continuă reacțiile negative, cât de repede le trece dorința de a se considera urmașii și continuatorii proiectelor fostului primar. Si mai ales care e primul care aruncă piatra :)

Pregătiți caruselul iluziilor și deziluziilor pentru Monica Macovei.
______________________
* în cazul în care intră în vigoare legea defăimării: da, masculinul de la curvă

miercuri, 17 februarie 2016

Organizez pelerinaj

... la scara acestui domn, resursă națională.


Dacă nu sunteți convinși încă, citiți aici și aici. Într-o zi, acum câțiva ani, arunca cu dopuri și nuci în mașina în care mă aflam, doar pentru că era staționată sub balconul lui și pentru că putea. Eu eram pasager, mașina era trasă lângă un zid care bloca portiera din partea mea, urma să plecăm repede de acolo, încă nu știam ce hram poartă și am crezut inițial că o fi vreo cioară care aruncă nucile din zbor încercând să le spargă. Ce să zic, m-am uitat cam mult la Animal Planet. Bine că n-am bicicletă...


marți, 16 februarie 2016

Muzică nouă via Apple Music

Câteva piese pe care le-am descoperit pe Apple Music și le ascult zilele astea în timp ce lucrez. Un fel de alternative/chillout. Pe unele adorm și copilul. Nu știu dacă sunt pe vreun radio românesc, eu nu le-am auzit.










luni, 15 februarie 2016

Cum alegem un sistem de supraveghere video

Nu știu dacă statistica constată o înmulțire a furturilor, dar în ultimii doi ani au fost tot felul de valuri de infracțiuni ce au afectat cunoscuți: spargeri de locuințe, furturi din autoturisme sau, în weekendul tocmai încheiat, furturi de plăcuțe de înmatriculare auto. Inițial am crezut că e vorba de plăcuțe ce urmau a fi folosite pe alte mașini, dar am aflat că scopul e să fie topite. Azi-mâine ne trezim că avem mașinile decupate, fără plafon sau capotă.


Printre alte metode descurajare a infractorilor (alarmă, câine) se poate opta și pentru un sistem de supraveghere video a locuinței sau o cameră de bord în mașină. Pentru că am cumpărat recent un astfel de sistem pentru locuințe, vă ofer câteva sfaturi, din ce-am înțeles de la specialist și din testele mele. Atenție, domeniul e dinamic, vorbesc doar de soluții accesibile ca preț, nu de nave spațiale:

Componente necesare:
-  identificați un loc greu accesibil (pod, pivniță) în care să fie amplasată partea de înregistrare, ca să nu vă fie furată și aceasta;
- în acel loc se va amplasa un UPS (sursă de curent);
- și un NVR (network video recorder) sau un DVR (digital video recorder) la care vor transmite camerele imaginile - se alege în funcție de tipul camerelor. Dacă plănuiți să vă uitați de pe internet la imagini, NVR-ul trebuie legat la routerul wifi (prin cablu);
- NVR-ul are nevoie de un hard disk pe care vor fi salvate înregistrările, capacitatea căruia va fi aleasă  în funcție de câte camere vreți să instalați, rezoluția lor, numărul de cadre pe secundă transmise și numărul de zile care vor fi salvate (dacă plănuiți să plecați 2 săptămâni în concediu, vă sparg hoții casa în a doua zi și hardul poate salva doar 10 zile, o să aveți la întoarcere doar înregistrarea ultimelor 10 zile, în care nu s-a întâmplat nimic). Nu vă zgârciți, alegeți un hard disk optimizat pentru video (există modele speciale, costă doar câțiva dolari în plus);
- camerele pot fi de mai multe tipuri: analogice, HDCVI sau IP (adică cu adresă de rețea). Cele mai moderne sunt cele IP, cu rezoluție 720p sau full HD, legate cu cablu de rețea sau wireless. Rezoluția Full HD poate fi overkill, mai ales dacă optați să înregistreze la rezoluție mai mică sau dacă le legați prin wifi și n-aveți un router care să poată gestiona cu succes acest flux de date.

Câteva considerente despre camerele: dacă optați pentru camere IP, alegeți unele cu PoE (power over ethernet) adică din cele care au nevoie de un singur cablu de rețea de la NVR la ele, prin care sunt transmise atât date cât și curent. Bineînțeles, și NVR-ul trebuie să fie compatibil PoE, el va da curent. Din testele mele e bine ca toate camerele să fie legate prin cablu, nu wireless, altfel apar probleme de performanță, camerele accesibile ca preț n-au chiar ultimele standarde wifi implementate și cu cât sunt mai departe de routerul wifi veți putea trimite flux video tot mai slab calitativ. Eventual, dacă există o anumită cameră din casă în care arată urât (dpdv estetic) un cablu de rețea sau e complicat de ajuns acolo cu cablul de la NVR, se poate opta pentru varianta wifi, dar asta ar trebui să fie excepția - în acest caz aveți nevoie doar de o alimentare la priză și semnal stabil de la routerul wifi.


Modul de noapte: e importat ca aceste camere să aibe LED-uri infraroșu, care să le permită să înregistreze și pe timp de noapte (în alb-negru). Există diverse variante, dar unele standard bat până la 30 de metri, ceea ce ar trebui să fie suficient într-o situație normală.

Amplasarea: e bine să identificați dinainte toate zonele pe care le doriți protejate și să discutați cu specialistul, vă va sugera atât punctele optime de amplasare a camerelor cât și o grămadă de alți factori importanți: conectivitatea, tipul de lentilă (unghiul de deschidere), distanta ce trebuie acoperită, modul de noapte necesar etc.

Extensibilitate: există diverse modele de NVR-uri, cu 4, 8 sau 16 porturi, e indicat să vă lăsați câteva libere, poate pe viitor doriți să legați și alte camere în sistem, așa că nu alegeți varianta de 4 porturi dacă le veți ocupa din start pe toate, cea de 8 e doar cu vreo 100-200 de lei în plus.

Software: cereți un NVR care poate fi accesat prin internet de pe majoritatea platformelor de telefonie actuale, eventual unul care știe modul P2P și n-are nevoie de port forwarding și configurări complicate în router/firewall.

Detecția mișcării: teoretic camerele au soft care le pot activa doar când detectează mișcare, ba chiar vă pot anunța de acest lucru, însă multe sunt suficient de rudimentare încât să vă anunțe că bate vântul prin copaci sau trece pisica. Dacă e furtună s-ar putea să primiți sute de mailuri sau sms-uri. Există start-up-uri care se concentreză pe acest domeniu sau software-uri dedicate, plătite extra, dar deja cred că vorbim de produse inacesibile ca preț unui utilizator privat (poate mă înșel; sigur acesta e viitorul).

Securitate: musai să schimbați parolele standard la instalare - pe toate conturile predefinite, nu doar cel de admin, mai ales pe NVR. S-ar putea ca fiecare cameră IP să aibe un mic webserver încorporat, ca să poată funcționa fără NVR, dar în momentul în care sunt legate de NVR vor fi configurate într-o clasă de IP-uri diferită de cea folosită de routerul wifi, deci n-ar trebui să fie accesibile din afară, fiind protejate de NVR - dar nu se știe niciodată ce găuri de securitate apar, așa că schimbați și parolele lor.

Dacă tot am vorbit de camere IP stand-alone, teoretic acestea pot trimite fluxul video la un server FTP și să n-aveți nevoie de un NVR, în practică nu știu cât de stabilă e configurația asta, n-am testat.

În orice caz, e imperios necesar să nu vă zgârciți și să cumpărați și UPS-ul (în ideea că alimentați și camerele prin PoE din el), altfel tot sistemul devine inutil dacă vă taie hoții curentul.

O alternativă, nu neaparat low-cost, e Nest Cam-ul sau puteți opta pentru camerele IP de interior (un exemplu de pe emag).

Pentru că am avut o colaborare bună, vă pot recomanda pe cineva în Sibiu:

John System SRL
Ing. Lucian Micu
Tel.0744259253

vineri, 12 februarie 2016

2016.02.12 10.00 (Despre versiuni)

Când lucrezi la același produs software pe termen lung, câteodată dai în filosofie: ai introdus suficiente îmbunătățiri și funcționalități pentru a merita noua versiune un număr nou, major, sau e doar o subversiune? De aceea urmăresc cu amuzament, încercând să vâd când vor schimba macazul, numerele de versiune ale aplicațiilor Facebook și Google Chome. Am mai scris despre asta în 2014, motivul pentru care reiau tema este că mi-a sărit în ochi un alt produs Google, care nu aplică regula numerelor simple, incrementate la fiecare câteva săptămâni, ba chiar se află la capătul celălalt al spectrului:


În schimb echipa Google Maps folosește o numerotație clasică, momentan au ajuns la 4.15.0 (versiune majoră.versiune minoră.increment pt corecție erori).

joi, 11 februarie 2016

Vând BMW 318i cu 50K km

Pentru că blog personal și pentru că automobile, anunț întâi aici că-mi vând mașina. Dacă nu-i interesat niciun prieten/cunoscut/prieten al unui prieten o pun pe site-urile de specialitate. Fiind în stare bună și cu kilometri puțini, iar eu singurul proprietar, poate fi o ocazie pentru cineva care caută o mașină din acest segment. 


Esențiale:
  • fabricată în 2009, înmatriculată prima oară în 2010
  • motor de 1998cmc, 143 CP, cutie manuală cu 6 viteze
  • update pt cine nu cunoaște convenția numerelor de model: benzină, 4 cilindri
  • cumpărată de la BMW în 2011, cu 14.000 km la bord
  • acum are un pic peste 50.000 km
  • stă în garaj de la prima ninsoare (început de decembrie), când am trecut pe noua mașină
  • a avut garanție extinsă de 5 ani, până anul trecut în februarie
  • toate service-urile efectuate la data recomandată de computerul de bord, la BMW, cu excepția ultimului service (ulei, filtre) făcut în toamnă (am și pentru acesta factură și bon cu detalii)
  • are două seturi de jante din aliaj ușor și două seturi de cauciucuri (vară/iarnă)
  • interior din piele eco ”Sensatec Beige”
  • aer condiționat automat (două zone)
  • scaune față încălzite
  • faruri xenon
  • senzori parcare spate
  • pe lângă setul de covorașe originale, din velur, nefolosit, se dă cu un set din cauciuc, tot bej
Preț: 14.500 euro, ușor negociabil. 
Localitatea: Sibiu

Detalii din oferta originală:
  • Volan imbracat in piele
  • Anvelope runflat
  • Sistem de alarma
  • Fara inscriptionare tip model
  • Parti exterioare in culoarea caroseriei
  • Covorase din velur
  • Triunghi reflectorizant si trusa de prim ajutor
  • Kit pentru fumatori
  • Pachet compartiment depozitare
  • Faruri de ceata
  • Prezoane antifurt
  • Ornamente interioare negre lucioase
  • Pachet Advantage Plus:
  1. Jante din aliaj uşor V-spoke de 16", tip 360
  2. Scaune încălzite pentru conducătorul auto şi pasagerul faţă
  3. Faruri xenon pentru faza scurtă şi faza lungă
  4. Sistem de spălare a farurilor
  5. Pachet lumini
  6. Oglindă retrovizoare interioară cu funcţie automată anti-orbire
  7. Sac pentru schiuri
  8. Banchetă spate rabatabilă
  9. Cotieră faţă culisantă
  10. Sistem de asistenţă la parcare (PDC – Park Distance Control), spate
  11. Senzor de ploaie şi control automat al farurilor
  12. Pilot automat 
  13. Radio BMW Professional
Defecte și probleme cunoscute:
  • o îndoitură pe una din aripile din spate și una pe bare din spate
  • o roată din setul de vară lasă aer pe lângă ramă, nu are pană și am fost deja cu ea la vulcanizare, din păcate am văzut că a lăsat iar aer și va trebui dusă din nou, probabil la unii care se pricep mai bine, când am detectat eu problema era sezonul trecerii la anvelope de iarnă și era plin peste tot, am dus-o la o vulcanizare micuță de cartier





marți, 9 februarie 2016

Cum pedepsește Statul delegațiile

Un caz frecvent întâlnit la noi în firmă, analizat pe baza informațiilor primite de la contabilitate. Dacă e ceva greșit, vă rog să-mi spuneți:

Dacă un angajat pleacă în delegație într-o zi, trebuie marcat cu D în pontaj, ca altfel dacă pățește ceva în timpul serviciului, pe drum sau la client, o bagi pe mânecă. 
  • Dacă apare în pontaj cu D, angajatul nu poate beneficia de bon de masă pentru ziua respectivă;
  • Dacă e în delegație mai mult de 12 ore, primește diurnă;
  • Dacă e în delegație și raportează că lucrează mai mult de 8 ore la client, trebuie plătite ore suplimentare.

Rezultă că în delegațiile scurte, de 6-7 ore plus drumul până în județe limitrofe, angajatul nu are dreptul legal la nicio compensație, ba e chiar defavorizat față de cazul în care ar sta la birou, că nu primește bon de masă. Poți să-i dai diurnă, dar se impozitează.


luni, 8 februarie 2016

Idee de afacere: un Uber roz

Povesteam sâmbătă cu GG, în timp ce lucra la sursa durerilor de cap, și a avut o idee prea bună ca să o păstrez pentru mine, poate cineva o dezvoltă în afacere. E cu copii, dar nu-i despre ei.

Înainte, contextul: Brylu și alți părinți cu care am mai discutat îmi spuneau cum își plimbau bebelușii cu mașina prin oraș, ca să adoarmă. Nu-i nimic ieșit din comun, toată lumea știe poveștile astea. La unii, însă, asta se întâmplă destul de des, 3 din 5 nopții - dar și părinții vor să doarmă, așa că, după cum există bonă ziua, ar putea exista un serviciu Uber/Lyft pentru bebeluși, noaptea.

N-adoarme copilul la ora 22? Pui mâna pe aplicație, faci comandă, vine o mașină neagră roz, dotată cu tot ce trebuie, de la scaun/scoică la muzică relaxantă și webcam să-și vadă părintele odrasla, îi zici șoferului la ce oră să o aducă înapoi, și gata, toată lumea la nani.

Poză împrumutată de aici.
Bineînțeles, ca și în cazul Uber, șoferii ar trebui să aibe cazierul curat, eventual să fie babysitteri cu certificat sau foste bone. Nu cred că e neaparat ceva pentru piața românească, nici pentru norvegieni, dar în alte țări poate ar prinde.

vineri, 5 februarie 2016

13 ani la TimeLine

În perioada aceasta e plin de aniversări: nu-și revine bine omul după ziua de naștere, Crăciun și Revelion că începe o nouă tripletă: ziua bebiței, aniversarea la serviciu și x ani de chitară, urmate, bineînțeles, de ceea ce Daily Codcodac intitulează ”triunghiul morții”: v-day/1/8 martie.

De asta e util blogul: dacă marchezi momentele, o să ai o referință detaliată peste ani, când te lasă memoria. Așa că nu mai scriu nimic despre cei 13 ani la TimeLine, vă dau linkul cu ce ziceam la 10 ani și la 12 ani și gata.

Sau poate nu... că n-am rezistat aici făcând muncă de rutină, s-au întâmplat lucruri noi în ultimul an:
  • după ce-am participat în septembrie la RAD Race, ne-am dus la Stuttgart, unde se desfășura un târg de soluții pentru business, la care are loc în fiecare an concursul ERP of the Year.  Am luat câteva premii și în anii anteriori, iar în 2015 ne-am înscris la categoria construcții de mașini, am ajuns în finala categoriei (top 3), dar am câștigat și premiul special pentru inovație (independent de categorie). Ca să punem acest lucru în perspectivă: în Germania sunt sute de firme care fac ERP-uri, noi suntem 14 programatori, toți la Sibiu, iar celelalte finaliste sunt cu un ordin de mărime mai mare, au peste 100 de dezvoltatori;
  • am reluat participarea la Cebit, după aproximativ 10 ani de pauză. Am început cu un stand mic în 2015 și pregătim unul mare în 2016, la care vom lansa un program de parteneriat pentru gama de produse Neo. Practic, pe baza experienței acumulate în atâția ani de proiecte, am dezvoltat o platformă de programare rapidă, prin care cerințele de business ale clienților pot fi puse în practică și de către consultanți și manageri de proiect cu mai puțină experiență în programare;
  • ne-am extins prezența în România, avem implementări la firme care fac producție în Timișoara, Brașov, Năsăud, Mârșa, pe diverse segmente industriale. Tocmai am terminat faza 1 a unui proiect individual pentru Star Transmission (Daimler) Cugir/Sebeș.
Merită menționat că 3 din cei 4 angajați inițiali mai sunt încă aici, la fel și următorii trei. De fapt nu-mi aduc aminte când a plecat ultima persoană din firmă, au trecut câțiva ani buni. Altfel nici n-am fi reușit să ne creștem nivelul de competență atât de mult.

Dacă ajungeți la Cebit, căutați-mă în Hala 005, Standul D26, dau o cafea și-un popcorn:)

miercuri, 3 februarie 2016

Străini și extratereștri

Un domn publică pe FB o poză dintr-o agenție din Tulcea. Se amuză de traducerea ”Autority for Aliens”. Problema, vorba Gabrielei, e lipsa h-ului din Authority, nu partea cu Aliens. 


Postul are peste 1600 de share-uri, dar nu i-a spus nimeni că nu-i chiar așa hilar. Explicația cea mai bună am găsit-o aici, vă traduc:
- stranger: o persoană pe care n-o cunoști;
- foreigner/alien: sunt sinonime, alien e termenul legal iar foreigner se folosește în vorbirea curentă. Poate ați auzit prin firme de ”illegal alien”.

Așadar o fi limba de lemn, dar aliens nu-i greșit în context. Presupun că nu așteaptă nimeni extratereștrii cu pâine, sare și concardă tricoloră, nici chiar pe cei veniți cu submarinul la Tulcea.


marți, 2 februarie 2016

Gânduri de tată după un an cu bebița

Îmi zicea un prieten într-o seară, la o bere, că-s cel mai relaxat părinte pe care l-a văzut în ultima vreme. Nu știu ce să zic, o fi având și berea rolul ei, dar mie majoritatea tăticilor mi se par relaxați. Probabil relaxarea mea aparentă se datorează punerii în perspectivă a problemelor pe care le poți avea cu un bebe normal în comparație cu alte necazuri familiale.


Câteva impresii, atât cât mi le amintesc acum:
  • amețeala când îți vezi copilul prima oară, mic, roșu și zbârcit, dar totuși cu o fizionomie familiară;
  • nu cred că am condus cu atâta atenție ca atunci când le-am adus de la maternitate, poate doar la examen;
  • primele zile acasă, speciale, până te obișnuiești cu ”noul normal”;
  • făcutul laptelui praf la 4 dimineața, cu instrucțiuni de fiert apa și sterilizat învățate de pe youtube, de frică că prunca urlă de foame și n-o satură sânul - bineînțeles, a adormit până s-a terminat procesul de fabricație și s-a răcit laptele. În toată viața ei a băut o singură dată lapte praf, nu atunci;
  • frecvența cu care mă spălam pe mâini, de-am terminat un litru de săpun lichid în mai puțin de-o lună - acum suntem mulțumiți dacă nu bea apă din toaletă (glumesc, norvegienilor);
  • bucuria că a învățat să coboare cu spatele, încet, din pat și nu se mai aruncă ca scafandrii din barcă (oricâte perne și protecții ai pune); am văzut câteva căzături în slow-motion, fugind spre ea, de mi-a stat inima, dar Dumnezeul bebelușilor există, nu și-a crăpat căpuțul nici de dulap, nici de țevile de la calorifer, nici de noptieră, nici de...
  • primul ”ta-ta”, de fapt un ”ta-ta-ta-ta”, și replica previzibilă a nevestei - ”ce drăguț, face ca trompeta!”;
  • cum dormea ea, boț micuț, pe pieptul meu, de mă topeam tot... și cum mă treceau transpirațiile când trebuia să ajung la baie și ea nu dădea semne de trezire;
  • legănatul, scuturatul și cântatul până-ți cad mâinile și răgușești. M-am săturat de ”un elefant se legăna”, am inventat o grămadă de variante, de exemplu: ”un bebeluș se legăna/pe o pânză de paianjen/și fiindcă bebe nu mai urla/tati i-a luat un pescăruș”. Știu că rimează și cu cățeluș, dar nu-mi permit greșeli tactice din astea, să-mi reproșeze ulterior că nu-i iau potaie;
  • povesteam în intro de bere: în scurtele ieșiri din primele multe luni beam doar bere cu lămâie, slab alcoolizată, nu știam niciodată cum o să decurgă noaptea (Murphy nu doarme!), nu-i amuzant să te trezești mahmur și să-ți legeni odrasla (n-o cheamă Murphy, dar nici ea nu prea doarme), mișcările ritmate nu se împacă bine cu amețeala.

Una peste alta, am încercat să nu fiu părinte elicopter, să o las să cadă (pe loc moale) și să se ridice singură, să o obișnuiesc cu baschetul și cu CSU (la tv), cu cărțile, cu chitara (nu pot lăsa ușa deschisă la birou, că fuge direct la ea și zdrângăne din corzi), cu muzica în general (e mortală cum dansează)... dar ar trebui să mă opresc, cei care au copii știu despre ce vorbesc și celorlalți nu le pasă :) N-am să transform blogul într-unul de parenting și nici să marchez fiecare etapă din viața ei, dar aniversarea aceasta a fost importantă pentru mine.