Până a luat amploare și la noi cazul Apple versus FBI, cred că s-a pierdut o informație importantă pe drum: teroristul era angajatul Direcției de Sănătate Publică din San Bernardino, iar telefonul era unul de serviciu, proprietatea Statului.
Cei care acum urlă la Apple să deblocheze telefonul au făcut niște greșeli de ponei.
În primul rând: au cumpărat anul trecut software de MDM (mobile device management - sistem de gestiune de la distanță a telefoanelor ce aparțin firmelor, pe care nu fac angajații chiar ce vor ei) dar nu l-au instalat pe acest telefon. Dacă aveau MDM puteau debloca și citi ce voia mușchiul lor. Bineînțeles, se pune întrebarea dacă teroristul era suficient de prost să mai folosească acel telefon în aceste condiții.
Apoi, după ce-au recuperat telefonul i-au resetat parola de la contul iCloud asociat lui. Inițial am crezut că a acționat vreun Dorel de la departamentul IT de capul lui, dar conform unui tweet de pe contul oficial San Bernardino County, acest lucru s-a realizat la cerința FBI. Odată ce i-au schimbat contul, dispozitivul a tras concluzia că aparține altcuiva și a sters datele.
În concluzie, FBI s-a împușcat în picior din propria prostie. Vorbim totuși despre cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile din SUA, ”experții” lor ar fi trebuit să aibă habar sau să se documenteze înainte să încerce chestii. Cu o aroganță specifică Statului, acum pun mâța moartă în brațele celor de la Apple și fac scandal că nu-i ajută.
Încă ceva, ușor ironic: iPhone5C e ultimul telefon Apple care nu are sistem de securitate cu amprentă. Dacă avea, le-ar fi fost ușor să-l deblocheze.
În concluzie: nu cred că Apple ar trebui să realizeze o versiune modificată de sistem de operare, care să facă ce vrea FBI, respectiv să poată fi instalatată chiar dacă telefonul e codat și să poată recupera datele, odată șterse. Vă dați seama că tot ce ar mai avea de făcut cineva cu o asemenea unealtă e să pună mâna, fizic, pe telefonul vostru și adio intimitate.
Poate n-ați observat, dar în timp ce o mare parte din lume merge cu valul, nemții încep să-și pună tot mai multe probleme despre tehnologia americană (să li se tragă de când au ascultat-o prietenii pe Merkel?): nu prea sunt adepții stocării datelor în cloud, ar prefera sisteme de operare open-source (Suse Linux), de preferință făcute la ei, unii nu prea caută pe net cu Google ci cu DuckDuckGo, au sisteme de mail (GMX) și gestiune a lor (Tobit) dezvoltate local, nu suportă funcțiile telemetrice înglobate în Windows 10 și altele.
(C) http://static.trustedreviews.com/94/000037a78/dbcc_orh370w630/applefbi.jpg |
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.