"Articolul" urmator trebuia sa apara intr-un ziar. Dar cum aproape se face anul si Adela nu da nici un semn ca ar avea chef sa-l editeze si nici eu n-am chef sa-l mai aranjez si sa-l completez...here it is. Unele parti pot sa nu mai fie de actualitate.
Oricine posedă (măcar) un telefon mobil, un calculator şi un mp3 player ştie cât de complicată devine gestiunea informaţiei în lumea de azi. Multitudinea de unelte electronice denumite in cel mai variat şi „fancy” mod (iPod, PDA, notebook sau laptop, device, gadget) nu fac totdeauna ceea ce se presupune ca ar trebui sa facă: să-ţi uşureze viaţa. În multe cazuri entuziasmul unei noi achiziţii este umbrit de problemele de configurare, sincronizare cu datele deja existente într-un alt dispozitiv mai vechi, documentaţia incompletă şi de multe ori într-o limbă engleză aproximativă (aţi văzut vreodata un manual de placă de bază scris de un taiwanez?). În continuare o să încerc să prezint unele dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă utilizatorul în viaţa cotidiană:
Telefonia mobilă - deja mulţi utilizatori de telefonie mobilă deţin două terminale: unul de serviciu şi celălalt privat sau unul folosit ca număr principal (de obicei într-una din cele două reţele de telefonie mari din România) şi celălalt pentru a telefona cu familia sau prietenii apropiaţi la costuri reduse (folosind abonamentele cu minute incluse oferite de obicei de operatorii de telefonie care încearcă să-şi extindă numărul de clienţi). Tot mai des apare întrebarea: de ce este utilizatorul nevoit să cumpere două telefoane, să le încarce pe amândouă, să stocheze numerele de telefon în ambele terminale şi să care atâtea mobile dupa el? Răspunsul este evident: din raţiuni mercantile. De multe ori telefonul este oferit ca stimulare pentru încheierea unui nou contract de telefonie şi nici un operator de telefonie nu doreşte ca un produs promoţional oferit de el să poată fi folosit şi în alte reţele (de aici şi blocarea anumitor mobile pe un anumit operator). Producătorii de telefoane şi-ar vedea şi ei vânzările în scădere deşi un preţ mai mare pentru acest tip de terminale ar acoperi pierderile. Telefoanele ce pot conţine două SIM-uri există, au fost inventate de mult, doar că nimeni nu are interesul să vi le vândă. Conform unor informaţii de la sfârsitul anului 2005 Vodafone vindea un astfel de terminal doar într-una din cele 27 de ţări în care este prezentă pe piaţă compania. Alternativa este folosirea unor adaptoare ce permit inserarea a două SIM-uri în telefoanele normale (costă maxim 60 USD). Ambele soluţii vin din Asia: China şi Coreea.
Telefonia prin Internet – majoritatea furnizorilor de internet oferă şi aceste servicii de telefonie. Infrastructura existând deja, este foarte uşor să primeşti în custodie un echipament ce-ţi permite să conectezi un telefon clasic la reţeaua de date. Dar nu vă recomand să renunţati la telefonul fix, atâta timp cât nu vă permiteţi o creştere paralela a facturii de mobil. Să vă explic de ce: la o priză de telefon clasică puteţi conecta şi vechiul telefon cu disc care merge fără alimentare de la reţeaua de curent electric – cu aceste echipamente Internet pentru a suna la deranjamente va trebui să vă folosiţi mobilul. Dacă acesta ar fi singurul risc ar fi bine, dar de multe ori legătura telefonică este de proastă calitate sau inexistenta. Şi v-o confirmă cineva care trebuie sa dea multe telefoane şi faxuri în străinătate şi deţine un abonament scump, profesional, la o firmă de top. Aşa că se ridică intrebarea: veţi reduce costurile sau le veţi creşte? Dacă doriţi să păstraţi legătura telefonică tradiţională va trebui să achiziţionaţi un nou telefon şi să plătiţi încă un abonament. Dacă renunţaţi la „fixul” clasic s-ar putea să vă crească factura la mobil.
Agendele telefonice – nu-i aşa că vă e dor de perioada în care aveaţi toate numele în acel carneţel de lângă telefonul fix? Viaţa era mult mai simplă. S-a ajuns la un asemenea grad de complexitate a sincronizării informaţiilor de contact încât firmele de profil fac bani buni (una din ele, aflată la Cluj, a fost recent cumpărată de Nokia). În ziua de azi avem agendă pe telefonul mobil, pe telefonul fix (dacă e deştept), avem e-mail pe laptop şi s-ar putea să mai avem şi un organizator de întâlniri (sau PDA – Asistent Personal Digital). De câte ori aţi auzit expresia „nu ţi-am recunoscut numărul pentru că-l am stocat în celălalt telefon”? Calvarul începe când vă cumpăraţi un echipament nou şi trebuie mutate datele de pe cel vechi. Cam cate ore dureaza? Bineinteles, exista programe de calculator care fac acest lucru, dar vă trebuie diverse echipamente de interconectare şi cele mai moderne nu sunt chiar aşa ieftine (adaptoarele Bluetooth pentru PC-uri de exemplu). Dacă doriţi să vă transferaţi si colecţia de poze şi filme făcute cu telefonul mobil timpul creşte exponenţial.
Dezvoltarea tehnologică din păcate a dezobişnuit oamenii să fie ordonaţi. Cantitatea ia de multe ori locul calităţii.
În România încă se duce lupta pentru acapararea unei cât mai mari cote de piaţă. Multe firme şi-au extins numărul de clienţi mult peste nivelul la care pot să mai asigure servicii decente. De multe ori personalul tehnic este necorespunzător instruit şi nu are o conduită profesionistă în relaţia cu clientul. OPC-ul este inundat de reclamaţii, reacţionează, dar rezultatele sunt nesatisfăcătoare.
În concluzie, măcar în primele luni după încheierea contractului cu furnizorul alternativ de telefonie prin internet nu renunţaţi la linia telefonică clasică, eventual treceţi la abonamentul minim. La fel şi în cazul telefoniei mobile, până nu verificaţi calitatea serviciilor nou achiziţionate nu renunţaţi la vechiul abonament. Verificaţi cu atenţie condiţiile contractuale, este bine să existe specificate reduceri sau compensaţii în cazul în care parametri funcţionali promişi nu sunt respectaţi. În cazul agendelor telefonice, încercaţi ca una din ele, cea de pe echipamentul pe care-l folosiţi cel mai des, să fie completă şi să o actualizaţi şi pe ea de fiecare dată când obţineţi informaţii de contact noi. Celelalte agende pot conţine doar acele date care vă sunt necesare pentru a utiliza echipamentul respectiv.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.